ZLATKO TOMČIĆ PRIMIO MOHSENA MIRDAMADIJA

Predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio je u utorak Mohsena Mirdamadija, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Islamske Republike Iran, i članove iranskog izaslanstva, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.L

Sugovornici su se suglasili da su politički i parlamentarni odnosi dviju zemalja vrlo dobri, te da posjet iranskog parlamentarnog izaslanstva može pridonijeti njihovom daljnjem jačanju. Razvijena je parlamentarna suradnja na razini odbora, a u oba parlamenta su osnovane i skupine iransko-hrvatskog prijateljstva, nastavlja se u priopćenju, te dodaje kako je predloženo uspostavljanje parlamentarne suradnje i na najvišoj razini.

Kada su u pitanju gospodarski odnosi, predsjednik Tomčić i Mirdamadi drže kako je postojeća razina robne razmjene i trgovnskih odnosa daleko ispod stvarnih potencijala, te smatraju da i parlamentarna diplomacija može dati važan doprinos u njihovom intenziviranju, stoji u priopćenju.

Tema razgovora je bilo i trenutačno stanje u neposrednom iranskom susjedstvu. Mirdamadi je istaknuo kako Iran podupire napore svjetske zajednice za razoružanje Iraka i eliminiranje oružja za masovne uništenje, pri čemu se zalaže za mirno rješenje krize putem mehanizama UN-a jer smatra da svaka unilateralna akcija može ozbiljno narušiti svjetski poredak, kaže se u priopćenju te dodaje da je iranski gost izrazio zabrinutost zbog mogućeg razvoja situacije u regiji.

Predsjednik Tomčić je istaknuo da se i Republika Hrvatska zalaže za rješavanje krize u okviru sustava UN-a i podupire prestanak proizvodnje oružja za masovno uništenje, te da je potrebno poduzeti napore kako bi se izbjegle ljudske žrtve i generiranje nestabilnosti i novih opasnosti od terorizma ne samo u regiji, nego i u cijelom svijetu, stoji na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara