Zlatko Tomčić primio Vladimira Iblera i Zvonimira Šeparovića

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio je danas stručnjake u području međunarodnoga prava Mladena Iblera i Zvonimira Šeparovića koji su ga izvijestili o pravnim aspektima mogućega proglašenja gospodarskoga pojasa u Jadranu.

Nakon sastanka, Tomčić je novinarima izjavio kako se zauzima da Hrvatska proglasi gospodarski pojas u Jadranu.

"Hrvatska to pravo može i ne mora koristiti, to je stvar političke procjene, no mislim da stvari u europskoj politici idu u tom smjeru da države koje imaju pravo na proglašenje gospodarskog pojasa to i učine", rekao je Tomčić.

Istaknuo je da tu temu ne treba promatrati kao aktualnu političku borbu, već da je riječ o nacionalnom interesu, o kojemu, kako je rekao, treba razgovarati na trezven način i to prije svega u Saboru.

Potrebno je, rekao je Tomčić, odlučiti je li sada vrijeme za proglašenje gospodarskog pojasa, istaknuvši da je "osobno pristaša da Hrvatska čim prije proglasi isključivi gospodarski pojas".

Na molbu novinara da komentira navode iz HSP-a da im je "HSS ukrao ideju o proglašenju gospodarskog pojasa", Tomčić je kazao da se "u hrvatskoj politici gotovo svaka tema može na neki način politički eksploatirati".

Podsjetio je da je Sabor, nakon rasprave o HSP-ovom prijedlogu o proglašenju gospodarskog pojasa 2001., Vladu zadužio da u roku od devet mjeseci pripremi odluku o proglašenju gospodarskoga pojasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je "u Saboru tada postignut određen konsenzus da se očekuje takav Vladin prijedlog", dodavši da je HSS samo ponovno potaknuo istu temu te da HSS-u "nije padalo na pamet da na bilo koji način krade tuđe ideje".

Sabor je o tom HSP-ovu prijedlogu raspravljao u srpnju 2001., no o njemu nikad nije glasovao. Vladu je obvezao da, u roku od devet mjeseci izradi izvješća o razgraničenju na moru, o utjecaju na međunarodni ugled Hrvatske, o stanju ribljega fonda i o sredstvima potrebnima za nadgledanje gospodarskog pojasa. Ta izvješća Vlada do danas nije pripremila.

Na pitanje koliko bi proglašenje gospodarskoga pojasa poljuljalo hrvatsko-slovenske odnose Tomčić je odgovorio kako mu se čini da zna slušati stručnjake iz pomorskog prava te da misli "da Slovenci nemaju osnove za oštre reakcije".

Komentirajući MMF-ovu zabrinutost rastom inozemnoga duga, te pretpostavke da će dio novca od prodaje dionica Ine mađarskom MOL-u Vlada iskoristiti za saniranje toga duga, Tomčić je rekao da je "u jednoj ozbiljnoj državi naprosto nedopustivo da izvršna i monetarna vlast imaju tako oprečna stajališta kakva su o vanjskom dugu iznosili ministar financija Mato Crkvenac i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski".

Ocijenivši da vanjski dug nije tema za medijska prepucavanja, Tomčić je istaknuo da je riječ o preozbiljnoj temi o kojoj treba zauzeti vrlo jasna stajališta.

"Moramo sjesti i odlučiti do koje granice se možemo zaduživati i nakon koje je eventualno ugrožena monetarna sigurnost RH i svih koji su zaduženi, bez obzira radi li se o građanima, gospodarskim subjektima s fondovima ili izravno državi", rekao je Tomčić.

Akademik Ibler je pak nakon sastanka naglasio kako nema nikakvih pravnih zapreka za proglašenje gospodarskog pojasa te da bi moguće zapreke bile isključivo političke, a ne pravne prirode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara