Zlatko Vitez istjerao Festival novog cirkusa: Jebem te luda u glavu, ovo je moje kazalište!

Zlatko Vitez istjerao Festival novog cirkusa: Jebem te luda u glavu, ovo je moje kazalište!

"ŠTO VI tu radite? Je li ovo prihvatilište", razderao se Zlatko Vitez, ravnatelj Histrionskog doma, kada je jutros ispred svoje ustanove ugledao umjetnike i tehničare američko-francuske skupine "Libertivore" te tehničku ekipu Festivala novog cirkusa, ne dopuštajući im ulazak u kazalište. Ono što je pritom zanimljivo je da je Mala performerske scena, organizator Festivala, sklopila još 20. kolovoza ove godine ugovor s Glumačkom družinom Histrion, po kojem se potonja obvezuje "iznajmiti prostor i usluge u trajanju dva dana (17. i 18. listopada 2008.) u dogovorenom vremenu".

Osim toga, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te član Poglavarstva Grada Zagreba za kulturu Duško Ljuština su Festivalu odobrili korištenje besplatnih termina u Histrionskom domu. Takvoj odluci zagrebačke uprave Vitez se očito nije želio pokoriti, pa je Mala performerska scena morala potpisati ugovor o komercijalnom najmu prostora za naknadu od deset tisuća kuna. Ni to nije natjeralo Viteza da ispoštuje ugovorenu poslovnu suradnju.

Vitez prekršio odredbe ugovora

Iz Male performerske scene napominju kako ugovor o najmu prostora dopušta da se od potpisanih obveza može odustati, ali "da svaka strana to mora najaviti najmanje osam dana ranije", na što se Vitez očito oglušio te je odluku donio na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problemi na relaciji Festival - Histrionski dom počeli su još sinoć, kada se vidno uzrujani Zlatko Vitez ničim izazvan urlao po "svome kazalištu", kako je sam rekao, ne dopuštajući niti u primisli da bi skupina "Libertivore" ušla u ustanovu prema zakazanim terminima najma, a kao razlog je naveo probu predstave Aide Bukvić.

"Jebem te luda u glavu!"

"Jebem te luda u glavu!", urlao je Vitez na Igora Roginu, najbližeg suradnika te voditelja produkcije i propagande Histriona, koji je s Festivalom potpisao ugovor. "Jebem i ovog Kralja! Oni su kurac! Ovo je moje kazalište!", riječi su koje je Vitez kasno navečer uputio Ivanu Kralju, programskom direktoru Festivala.

Festival stoga zahtjeva da se institucije Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske očituju, ali i uvedu ozbiljen red u kazališne kuće koje sufinanciraju novcem poreznih obveznika, istodobno podržavajući civilizacijsku praksu nepoštivanja ugovora. Zbog svih ovih Vitezovih ispada otvaranje Festivala novog cirkusa je ozbiljno dovedeno u pitanje.

Ig.M.
Foto: matica.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara