Zlatni lav za japanskog redatelja Hayaoa Miyazakija

Japanski redatelj i crtač Hayao Miyazaki primit će Zlatnog lava za životno djelo na 62. filmskom festivalu u Veneciji (31. kolovoza do 10. rujna), objavili su u srijedu organizatori festivala. L

To je prvi put da se Zlatni lav dodjeljuje redatelju animiranih filmova koji je ujedno i scenograf, producent i scenarist.

Rođen 5. lipnja 1941. u Tokiju, Miyazaki je zaljubljenik u stripove, umjetnost koju prakticira između dvaju predavanja iz ekonomije koje drži na sveučilištu u Tokiju. Njegovo umijeće olovkom uočava animacijski studio Toei gdje počinje raditi 1963.

Nakon što je isprobao nekoliko drugih studija, Hayao Miyazaki sudjeluje u stvaranju "Heidi", jednoj od prvih animiranih serija za televiziju, a potom "Conana, sina budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godine 1978. realizira prvi od 13 dugometražnih filmova, "Dvorac Cagliostro", u Japanu poznat pod naslovom "Lupin III".

Godine 1984. za ekran adaptira "Nausikaju iz doline vjetra", jedan od svojih stripova i utemeljuje s Isaoom Takahatom animacijski studio Ghibli koji odmah niže uspjeh za uspjehom među kojima "Mojeg susjeda Tortoru" (1988.), u kojem Miyazaki evocira svoje uspomene na poslijeratno razdoblje u Japanu.

S "Avanturama male Chihiro" (2001.) obare sve rekorde i dobija potvrdu Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Berlinu 2002. godine.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara