Zločini nad Hrvatima u BiH sustavno prikrivani?

DESET godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini trebalo je da zločini koji su počinjeni nad Hrvatima izađu na svjetlo dana. Za njihovo prikrivanje zaduženi su bili vojni zapovjednici, političari, novinari i obavještajci.

Skandalozna otkrića pokazuju da skrivanje podataka o ratnom stradanju Hrvata nije bilo slučajno, već postoje indicije da je riječ o sustavnom prikrivanju zločina s jasnim političkim ciljevima.

Kako javlja Vjesnik, u zadnjih 10-ak godina na spominjanje zločina nad Hrvatima u BiH odnosno Republici Srpskoj, često bi se čule kritike kako su to desničarska naklapanja i javnost bi takve iskaze često uzimala s kritikom.

Iako je pokolj muslimana u Ahmićima 1993. godine poznat široj javnosti, do sada se nisu spominjali masakari u mjestu Trusina gdje su muslimanski vojnici u redovima Armije BiH ubili 22 Hrvata civila. Malo su poznati i slučajevi ubojstava Hrvata od strane mudžahedina na području središnje Bosne, koja se tek sada otkrivaju pojedinosti tijekom suđenja pred Sudom BiH mudžahedinu Abdoulahu Maktoufu, inače Iračaninu s BiH putovnicom.

Pred Haaškim tribunalom u tijeku je suđenje generalu Seferu Haliloviću, zbog pokolja 62 hrvatska civila i jednog zarobljenog vojnika u selima Grabovica i Uzdol u Hercegovini. On se tereti po zapovjednoj odgovornosti, a jedan od ključnih svjedoka protiv njega je Ramiz Delalić Ćelo, bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije BiH čiji su pripadnici navodno i počinili zločin. Delalićevo svjedočenje otkriva postojanje izravne zapovijedi bošnjačkim novinarima na prvoj liniji  da sakriju informacije o zločinima nad Hrvatima.

Slična situacija dogodila se kada su bošnjački obavještajaci uskraćivali informacije o likvidaciji  više od 20 Hrvata u Bugojnu. Ovo se otkrilo kad su nedavno oko Bugojna otkrivena tijela za koja se sumnja da se radi o ubijenim Hrvatima.

Na to hoće li se i dalje čekati da istina izađe na svjetlo dana utjecati će i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, koja je, tvrdi Vjesnik, istraživanju zločina nad Hrvatima u BiH pristupila manje dosljedno nego primjerice zločinima koje su počinili Hrvati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara