Zloglasna ljevičarska teroristkinja puštena iz njemačkog zatvora

Zloglasna ljevičarska teroristkinja puštena iz njemačkog zatvora

BRIGITTE MOHNHAUPT, 57-godišnja bivša pripadnica zloglasne terorističke organizacije "Baader Meinhof", danas je puštena iz zatvora Ainach u Njemačkoj, gdje je služila pet doživotnih kazni zbog niza otmica i ubojstava počinjenih 1970-ih.

Prošli mjesec je njemački sud odlučio da je Mohnhaupt nakon 24 godine izdržane kazne ispunila zakonski minimum nakon kojeg joj se može odobriti rano puštanje iz zatvora.

Mohnhaupt je bila pripadnica grupe "Baader Meinhof", odnosno tzv. "Frakcije crvene armije", skupine ekstremnih ljevičara koji su 1970. godine u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj  započeli oružanu borbu protiv američkog imperijalizma i domaćeg kapitalizma. Njihov je plan bio da bezobzirnim terorističkim akcijama izazovu represivnu reakciju države koja će kod običnog naroda izazvati nezadovoljstvo i tako stvoriti uvjete za komunističku revoluciju.

Krvava djelatnost "Baader Meinhofa", kao i sličnih organizacija u svijetu, poput talijanskih "Crvenih brigada", se s vremenom povezala s djelatnošću raznih bliskoistočnih terorističkih organizacija, ali i tajnih službi tadašnje Istočne Njemačke i SSSR-a.

Krvoproliće izazvano akcijama "Baader Meinhofa" je u samoj Zapadnoj Njemačkoj umjesto revolucije izazvalo val antipatija prema ekstremnoj ljevici, a Mohnhaupt se za vrijeme suđenja smatrala za oličenje čistog zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da će se Mohnhaupt ponovno šetati njemačkim ulicama je izazvalo zgražanje u dijelu današnje njemačke javnosti te pitanje da li kazna doživotnog zatvora u Njemačkoj uistinu znači doživotni zatvor.

Dodatni izvor kontroverzi je činjenica da se Mohnhaupt, za razliku od nekih drugih članova organizacije - samoraspuštene 1990-ih - nije javno ogradila od svoje terorističke prošlosti niti izrazilo imalo kajanja za svoje zločine.

Joerg Schleyer, sin jedne od Mohnhauptinih žrtava, je na sudskom ročištu bezuspješno pokušao spriječiti njeno rano puštanje.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara