Zlostavljač iz Abu Ghraiba dobio 10 godina zatvora

Vojni sud osudio je u subotu vojnika Charlesa Granera na deset godina zatvora zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib 2003. godine.

Kazna je uslijedila dan nakon što je desetoročlana porota vojnog suda u bazi u Texasu proglasila Granera krivim po deset točaka optužnice.

Mnoge optužbe dobro su dokumentirane fotografijama zlostavljanja i seksualnog ponižavanja snimljenim u listopadu i studenom 2003. koje su procurile u javnost u travnju prošle godine.

Kazna je uslijedila nakon četiri i pol dana suđenja na kojemu je tužitelj predstavio Granera kao kolovođu zlostavljača i sadista koji je uživao u patnjama zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Graner, pričuvni vojnik i bivši civilni čuvar u zatvoru, proglašen je krivim za fizički napad, urotu, zlostavljanje zatvorenika, nećudoredno ponašanje i zanemarivanje dužnosti.

Porota je odbacila tvrdnju obrane da su Graner i drugi čuvari u američkom vojnom zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada samo poštivali naredbe obavještajnih časnika kada su zlostavljali zatočenike. Obrana je tvrdila da su Graner i drugi čuvari bili pod pritiskom agenata vojne obavještajne službe da upotrijebe fizičko nasilje kako bi omekšali zatočenike za saslušavanje.

Graner je prvi američki vojnik kojem se sudilo za slučaj zlostavljanja u Abu Ghraibu, dok je još četvero upletenih pripadnika 372 satnije vojne policije priznalo krivnju.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara