Zlostavljanje pasa u Benkovcu: Nijemci dolaze snimati, Austrijanci najavljuju bojkot

ZBOG slabe reakcije hrvatskih vlasti u vezi zlostavljanja i zanemarivanja pasa u benkovačkom skloništu Prijatelji životinja obratili su se kolegama iz inozemstva koji nisu ostali pasivni.

Tako u Benkovac danas stiže njemačka televizijska ekipa ARD-a s poznatom glumicom Dunjom Rajter s namjerom da sa nezapamćenim slučajem zlostavljanja pasa upozna i svjetsku javnost
"Psi u benkovačkom azilu su desetkovani. Od stotinjak pasa, koliko ih je bilo nedavno, na životu ih je ostalo četrdesetak. Oni umiru od loše ishrane, loših higijenskih uvjeta zbog čega su se okrenuli jedan protiv drugoga te su se počeli gristi i komadati", kazala nam je Anita Euschen iz Prijatelja životinja.

Psi prodavani za ilegalne borbe

Naime, u subotu su "iz neutvrđenih razloga" umrla još tri psa za koje je Euschen uvjerena da su podlegnuli ranama jer ih djelatnici skloništa nisu vodili veterinaru. "Za te jadne pse nikoga nije briga, oni nikad nisu bili cijepljeni niti registrirani. O njima jednostavno nitko nije vodio brigu", tvrdi  Euschen čiju su udrugu dodatno zaprepastile glasine o tome da su neki psi prodavani za borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege iz cijelog svijeta, Belgije, Austrija, Srbije, Njemačke, Nizozemske pa čak i dalekog SAD-a i Kanade obećali su nam pomoć jer nakon onih fotografija nisu mogli ostati ravnodušni. Mislim da negiranjem situacije Hrvatska sebi stvara antireklamu koja joj, budući da je turistička destinacija nije potrebna", kazala nam je Euschen. Da Hrvatska ovim skandalom zaista dobiva negativne konotacije potvrđuje i članica austrijske udruge za zaštitu životinja Anna Maria Gruenfelder koja tvrdi da bi situacija mogla dovesti do bojkota austrijskih turista ovo ljeto.

Što se tiče reakcije iz naše države, Udruga je kontaktirala Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Branku Buković-Šošić koja je obećala pomoć. "No gospođu Buković-Šošić više brine medijska strka oko ovog slučaja nego stanje životinja u azilu", drže Prijatelji životinja. Također su kontaktirali i gradonačelnika Benkovca Mirku Erstića koji im je kazao da će se situacija poboljšati, međutim većih pomaka nije bilo. "Saznali smo da su počeli s obnovom skloništa, no to je više zato jer su čuli da dolaze novinari", smatra Euschen.

J.M.
Foto: Prijatelji životinja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara