ZNANSTVENI SKUP "MEDIJ HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI 20. STOLJEĆA"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je svečano počeo dvodnevni znanstveni skup "Medij hrvatske književnosti 20. stoljeća", s međunarodnim sudjelovanjem.

Hrvatski će znanstvenici podastrijeti dvadesetak izlaganja, u kojima će s različitih gledišta obraditi književnu teoriju i praksu 20. stoljeća.

Danas će biti riječi o poetici simultanizma, ideologiji kulturnih razlika, razdoblju bipolarnosti svijeta i njegove "nedovršene velike meta-priče", hrvatskom pjesništvu između teologijske ideje svijeta i ekranične slike. Raspravljat će se i o suvremenim književno-znanstvenim diskursima, Ivi Ladiki kao književnom kritičaru, definiciji časopisa, gramatikalnim strategijama Antuna Šoljana te hrvatskoj književnosti u novim medijima.

Sutra će biti govora o novim medijima i sumraku estetičkog uma, Andrićevoj "Travničkoj kronici" i njegovim kraćim oblicima, dijalektici tekstualnosti u elektroničkom mediju i neoegzistencijalističkom diskursu najmlađeg pjesništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roman "Klonirana" mlade autorice Jelene Čarije također će biti u središtu zanimanja književnih teoretičara.

Već se i samim nazivom skupa iskazuje želja za cjelovitim promišljanjima uloge i ciljeva hrvatske književnosti u okviru europskih i svjetskih književno-umjetničkih zbivanja, istaknuli su članovi Organizacijskog odbora Cvjetko Milanja, Branimir Bošnjak i Višnja Bošnjak.

Novi mediji, kao što su film i televizija, te promjena tradicionalnih oblika shvaćanja svijeta, ne mijenjaju samo književnu praksu nego i čovjekov odnos prema dosadašnjoj tvorbi vrijednosti.

U tom je smislu, kako je istaknuto, književnost dragocjen prostor za analitičko čitanje promjena sama čovjeka i njegovih društvenih težnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara