ZNANSTVENI SKUP O DJELU FRANJE RAČKOGA

Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Rijeke organizator je danas održanog znanstvenog skupa pod nazivom ´Djelo Franje Račkog´ na kojemu se govorilo o jednom od najznačajnijih hrvatskih historiografa, političara i kanonika iz druge polovice 19. stoljeća.

Predsjednik HAZU-a akademik Ivo Padovan govorio je o značenju Franje Račkoga istaknuvši njegova dostignuća u znanosti i politici. Padovan je podsjetio da se Rački nakon završene teologije u Beču počeo intenzivno baviti historiografijom te je prve radove objavio 1851. godine. U političkom radu Račkoga naglasio je njegovo priključenje Ilirskom pokretu, koji je kasnije zamijenio južnoslavenstvom kojemu je ostao vjeran do smrti 1894. godine u Zagrebu. Posebno povijesno značenje Račkoga je u sudjelovanju u utemeljenju tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, zajedno s biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom. Franjo Rački bio je prvi predsjednik Akademije, u razdoblju od 1866. do 1886.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Petar Strčić, koji se nalazi na čelu riječkog zavoda HAZU-a, među djelima Račkoga istaknuo je izučavanje djelovanja Ćirila i Metoda te istraživanje bosanskih srednjovjekovnih heretičkih religija patarena i bogumila. O djelu Račkoga u uvodnom djelu govorio je i akademik Lujo Margetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara