Znanstveni skup o povijesti hrvatske književnosti

Drugi međunarodni znanstveni skup "Komparativna povijest hrvatske književnosti", na kojem će biti riječi o hrvatskoj književnosti 30ih godina 20. stoljeća, počeo je danas u splitskom Zavodu HAZUa.

Trodnevni se skup održava u okviru Tjedna knjige mediteranske tematike, a u njegovu radu sudjeluje 20 domaćih i šest inozemnih stručnjaka, koji će raspravljati o tom dijelu povijesti hrvatske književnosti i njegovim utjecajima.

Među izlagačima najviše zanimanja pobuđuju Mirko Tomasović, Aleksandar Flaker, Ljiljana Avirović, Francisco Javier y Galvez, Fedora Ferluga-Petronio, Natka Badurina i drugi.

Danas je sudionicima skupa predstavljena knjiga Fedore Ferluga-Petronio "La poesia di Nikola Šop" (Poezija Nikole Šopa) u izdanju venecijanske izdavačke kuće Marsillio, te knjiga Nataše Bajić-Žarko "Split kao trgovačko i tranzitno središte na razmeđu istoka i zapada u 18. stoljeću" u izdanju splitskoga Književnog kruga.

Idućih dana bit će predstavljeno i sedmo izdanje zbornika s radovima s prošlogodišnjeg skupa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izdavačkom dijelu programa predstavljeno je nakladništvo Matice hrvatske, a urednica Jelena Hekman najavila je nove zanimljive naslove.

U biblioteci "Parnas" tiskani su Marulićevi "Glasgowski stihovi", koje je otkrio dr. Drako Novaković, poručivši mlađim znanstvenicima da prouče tri tisuće rukopisa u samostanu Male braće u Dubrovniku, jer je barem trećina od njih povezana s književnim stvaralaštvom. Novi naslov je i dvosveščana monografija "Vjera i nevjera u hrvatskoj književnosti" don Drage Šimundže.

Predstavljene su i knjige "O Djevo lijepa: polutisućljetna prijevodna sudbina Petrarcine kancone 'Vergine bella' u Hrvata" koju je uredio Bratislav Lučin, te "Lica ljubavi: status lirskog subjekta u kanconijeru Džore Držića" Tomislava Bogdana.

(Hina) xdstr yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara