Znanstveni skup o tehnološkoj i istraživačkoj politici u Finskoj

U SVRHU jačanja suradnje Hrvatske i Finske, koja je proteklih deset godina zabilježila značajan gospodarski razvoj utemeljen i na dobro provedenoj znanstvenoj politici, danas se u Zagrebu održava simpozij na engleskom jeziku "Technology and Research Policy in Finland".

U organizaciji Ministarstva znanosti i tehnologije i Veleposlanstva Finske u Hrvatskoj, finski stručnjaci predstavljaju hrvatskim kolegama svoja iskustva u ulaganju u znanstveno istraživanje i razvoj tehnologije.

Način na koji je Finska ostvarila gospodarski razvoj može biti primjer Hrvatskoj, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego na otvorenju prvoga takvog sastanka.

U Hrvatskoj više od 86 posto ulaganja u istraživanja dolazi iz državnog proračuna, napomenuo je Flego, dodavši da uz prednosti takav model ima i mnogo mana.

Izrazio je uvjerenje da se može puno naučiti od finskih kolega i da će Hrvatsaka poput Finske pronaći sredinu između rizika koji postoji kod ulaganja u inovacije i ugodnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši da je Finska u proteklih deset godina imala brzi tehnološki i gospodarski razvitak, finski veleposlanik u Hrvatskoj Ilpo Manninen rekao je kako su taj trend počele proučavati mnoge zemlje, uključivši i Hrvatsku, koja, ocijenio je, prolazi kroz teške procese prelaska na tržišno gospodarstvo.

Manninen drži da je njihov gospodarski razvitak složen fenomen, koji se ne može objasniti samo razvojem visoke tehnologije, već i dobrim obrazovnim sustavom na svim razinama, pouzdanom administracijom, primjenom hi-tech proizvoda i suradnjom vladinih institucija s privatnim poduzetnicima i istraživačkim institutima.

Finski razvitak nije se dogodio preko noći, to je rezultat teškog rada, promišljanja i ulaganja, rekao je Kimmo Halme, glavni planer u Vijeću za znanstvenu i tehnološku politiku Finske za prezentacije nacionalne inovativne politike.

Od početka devedesetih do danas i privatni i javni sektor povećali su ulaganja u znanstvena istraživanja, no privatni sektor (ponajviše svjetski uspješna "Nokia") zabilježio je puno intenzivniji rast na tom području, napomenuo je Halme.

On drži da će Vlada ubuduće imati veću ulogu, jer se treba nastaviti razvoj inovacija i izraditi nacionalna strategija koja bi najbolje iskoristila sadašnje potencijale.

Finska ulaže 3,5 posto državnog proračuna za istraživanje i razvoj, a rezultat tih ulaganja očituju se u strukturalnim promjenama u industriji i širokom spektru visokotehnoloških izvoznih proizvoda. Elektronička i električna industrija sada su treće po jačini u Finskoj, uz šumarstvo i metalugriju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara