Znanstveni skup o Tesli u HAZU

HRVATSKA akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirala je znanstveni skup o Nikoli Tesli (1856.1943.) u povodu 60. obljetnice smrti svoga počasnog člana.

Predavanje o postupku prijema Tesle u Akademiju održao je akademik Žarko Dadić, o Teslinom trofaznom sustavu govorio je dr. Ivan Ilić, o Tesli fizičaru akademik Vladimir Paar, a o Teslinim vizijama akademik Hrvoje Babić.

Oni su naglasili da je Tesla ostvario mnogo veća otkrića od onih koja su mu priznata, te da zbog višeznačnosti svog znanstvenog stvaralaštva brojna otkrića nije stigao obraditi niti patentirati, u čemu su ga pretjecali drugi znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krajem 19. stoljeća i kasnije slična otkrića pojavljuju se i kod drugih istraživača, što govori da je čovječanstvo sazrelo kroz djela tih svojih ljudi, ali ni kod koga tako cjelovito kao kod Tesle. Dvadeseto stoljeće zato ga je opravdano proglasilo genijem devetnaestog stoljeća, citirao je dr. Ilić riječi nazočnog dr. Vladimira Muljevića, jednog od najvećih poznavatelja Teslina života i djela.

Tesla je bio tvorac novih načela kao što su cjelovit sustav otkrića višefaznih struja, njihove proizvodnje, prijenosa i primjene, što ga je razlikovalo od kolega koji su bili "obični izumitelji", kazao je Ilić i pozvao se na sličnu Teslinu argumentaciju iz 1912. kad je zajedno s Tomasom Edisonom bio predložen za Nobelovu nagradu.

Dr. Muljević je kazao da u javnosti postoje nelagode vezane za odnos Tesla-Beograd. "Teslin Muzej koji postoji u Beogradu ne spada tamo. Tesla pripada Hrvatskoj." Iznio je i manje poznat podatak da se Teslin pra-pradjed prezivao Draganić i da je bio iz srednje Dalmacije. "Imao je nos u obliku alatke koju spominje u svom rječniku i Faust Vrančić, pa je dobio nadimak Tesla, a i njegovi potomci." Po Muljeviću, da su u Srbiji držali do Nikole Tesle ne bi mu čak dva puta odbili molbu za stipendiju (Matica srpska), zbog čega je morao prekinuti studije.

Tesla je 1896. postao član HAZU-a (ondašnja JAZU - Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti), nakon treće obnove postupka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara