Znanstvenici: Aspirin možda smanjuje opasnost od raka jednjaka?

REDOVITO uzimanje manjih količina aspirina možda bi moglo smanjiti rizik od razvoja karcinoma grla, usne šupljine i jednjaka, izvijestili su talijanski znanstvenici.

Milijuni ljudi u svijetu već odavno uzimaju tablete aspirina kako bi otklonili glavobolju, bolove koje uzrokuje artritis ili spriječili srčani i moždani udar.

Nedavno provedena istraživanja talijanskih znanstvenika na Institutu za farmakološka istraživanja u Milanu pokazala su da bi aspirin mogao smanjiti opasnost od razvoja raka usne šupljine i jednjaka za čak dvije trećine.

´Zaključili smo da aspirin djeluje na razvoj raka grla, usne šupljine i jednjaka´, kazala je dr. Cristina Bosetti, epidemiolog u spomenutom institutu. Bosetti je sa suradnicima analizirala tri prijašnja istraživanja provedena na 965 pacijenata koji su bolovali od raka, a aspirin su uzimali zbog drugih zdravstvenih poteškoća, poput srčanih problema, tijekom petogodišnjeg razdoblja. Oni su, uz još 1.800 osoba ispunili upitnik o svojim navikama - pušenju, konzumiranju alkohola, načinu prehrane i o tome kako često uzimaju aspirin.

Istraživanje je pokazalo da je, kod osoba koje su u razdoblju od pet godina ili više redovito uzimale aspirin bilo znatno manje pacijenata s rakom usne šupljine i jednjaka.

Rezultate je objavio British Journal of Cancer.

Znanstvenici vjeruju da bi aspirin mogao imati veliku ulogu u smanjenju opasnosti od karcinoma zbog njegova djelovanja na enzim pod nazivom ciklooksigenaza-2 (COX-2), koji utječe na upalne procese i povezuje se s razvojem raka.

Znanstvenici također vjeruju da bi aspirin mogao imati važnu ulogu u sprječavanju razvoja raka trbušne šupljine, prostate i raka dojke, pa britanski znanstvenik dr. Richard Sullivan misli da bi nova istraživanja mogla dovesti do jednog od značajnijih otkrića u povijesti farmakologije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara