Znanstvenici će pokušati smanjiti poplave u Veneciji

Znanstvenici će pokušati smanjiti poplave u Veneciji
ZNANSTVENICI iz cijelog svijeta sastali su se kako bi razmotrili načine smanjenja opasnosti od naplavnih voda u talijanskom gradu Veneciji.

Stotinjak stručnjaka iz različitih područja znanosti okupilo se na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u nedjelju na koledžu Churchill sveučilišta u Cambridgeu.

"Svi znaju da se Venecija poplavljuje, ali ne znaju svi da se stanje drastično pogoršava", kaže se u priopćenju britanske organizacije Venecija u opasnosti, koja financira istraživanja i koja je pokrovitelj konferencije.

Zbog visokog vodostaja redovno su poplavljeni Trg svetog Marka i drugi dijelovi Venecije, zbog čega stanovništvo mora hodati po povišenim nogostupima. Sam grad tone, razina mora se povećava, a razdoblja plime sve su češća.

Venecija u opasnosti tvrdi da je početkom 20. stoljeća Trg svetog Marka bio poplavljivan desetak puta na godinu; sad je to stotinjak puta u istom razdoblju, a ta organizacija smatra kako se učinci promjene klime na staro središte grada tek sad počinju razumijevati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tu temu nije bilo organiziranih međunarodnih skupova od UNESCO-ove konferencije 1969., tri godine nakon velike poplave Venecije.

U svibnju je talijanski premijer Silvio Berlusconi pokrenuo ambiciozni, četiri milijarde dolara vrijedan projekt "Mojsije", nazvan prema biblijskom liku koji je razdvojio Crveno more.

On predviđa da se u roku od osam godina izgrade pokretne brane uz rub mora koje bi se podizale u trenucima kad bi gradu zaprijetila visoka razina mora. No konzervatori su izrazili zabrinutost da bi brane mogle narušiti ekološku ravnotežu zaljeva.

"Zatvorenost zaljeva te arhitektonska i fizička infrastruktura Venecije upućuju na to da se mora voditi računa o kvaliteti vode i ekološkim pitanjima", tvrdi organizacija Venecija u opasnosti, navodeći mogućnost gubitka prirodnog sedimenta te prijevoza i skladištenja tvari koje zagađuju okoliš u industrijaliziranom zaljevu.

Na konferenciji će znanstvenici razmatrati načine zaštite drugih obalnih lokaliteta kojima prijeti poplavljivanje, među kojima dijelove Londona uz rijeku Temzu, ruski grad Sankt Peterburg, zaljev Chesapeake u SAD i nizozemski grad Rotterdam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara