Znanstvenici: Cimet smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara

SAMO pola žličice cimeta na dan znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.

Do otkrića je najprije slučajno došao Richard Anderson iz američkog Centra za istraživanje prehrambenih navika u SAD-u, koje djeluje pri američkom ministarstvu poljoprivrede u Beltsvilleu u Marylandu, piše New Scientist.

"Istraživali smo kakav učinak na razinu šećera u krvi imaju razne prehrambene namirnice. Jedna od njih bila je popularna američka slastica, pita od jabuka, u kojoj najčešće ima i cimeta. Očekivali smo loš rezultat, no postigli smo suprotno", kazao je Anderson za časopis New Scientist.

Aktivni sastojak cimeta je u vodi topiv sastojak polifenola poznat pod nazivom MHCP. U laboratorijskim pokusima MHCP oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i u stanicama djeluje u sinergiji s inzulinom.

Dr. Alam Khan koji je tijekom postdiplomskog studija u SAD-u surađivao s Andersonom u njegovu laboratoriju u Marylandu, odlučio je organizirati istraživanje na dobrovoljcima u Pakistanu. Pacijentima koji su bolovali od dijabetesa tipa 2 svakodnevno je nakon obroka propisao uzimanje jednog, tri ili šest grama cimetova praha u kapsulama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon nekoliko tjedana svi su dobrovoljci pozitivno reagirali na "lijek". Razina šećera u krvi pacijenata bila je za 20 posto manja nego kod onih koji nisu uzimali kapsule. Nekima među njima izmjerena je normalna razina šećera u krvi, a nakon prestanka uzimanja kapsula s cimetom, razina šećera u krvi opet im se povećala.

Znanstvenici su ustanovili da konzumiranje cimeta ima još pozitivnih učinaka, primjerice, kod pacijenata je smanjena razina masnoća i "lošeg" kolesterola u krvi.

"Ne preporučujem konzumiranje više kolača koji sadrže cimet, jer u njima ima previše masnoća i šećera", kazao je Anderson. "No, preporučujem dodavanje cimeta drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, primjerice tostu, kavi, voćnom soku ili žitaricama".

Anderson je upozorio da se aktivni sastojak cimeta ne nalazi u cimetovu ulju, nego u začinu koji se prodaje kao prah. Andersonov tim znanstvenika planira nastaviti testiranja u SAD-u.

(Hina) mh dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara