Znanstvenici: Čokolada je korisna za srce

S ČOKOLADOM, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta ´hrana bogova´ ima i neka značajna medicinska svojstva.

Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole, kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je Američko društvo kemičara.

Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši crvenog vina, sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši kolesterol, koji je štetan za arterije.

´Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za 20 posto smanjuje rizik srčanih komplikacija´, izjavio je dr. Joe. A. Vinson sa Sveučilišta Scranton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka.

Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa.

Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti: što je čokolada tamnija, sadrži više antioksidansa, rekao je Vinson. Ne samo da ih ima u velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne kvalitete, dodao je.

´Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji´, pojasnio je dr. Vilson dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i E.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara