Znanstvenici: Crnkinje češće obolijevaju od srčanih bolesti

CRNKINJE češće obolijevaju od srčanih bolesti nego bjelkinje, no imaju lošiju zdravstvenu zaštitu, objavili su američki znanstvenici.

Studija, objavljena u časopisu "Circulation", mogla bi objasniti zašto crnkinje češće umiru od srčanih poremećaja.

"Ustanovili smo da crnkinje dva puta češće umiru od koronarnih bolesti i da ih dva puta više pogađaju srčani udari", izjavio je dr. Ashish Jha iz bolnice u San Franciscu.

"Unatoč većem koronarnom riziku, crnkinjama je rjeđe na raspolaganju kontrola krvnog tlaka i kolesterola, a i rjeđe su u programima preventivnog liječenja", rekao je Jha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici bi što prije trebali početi liječiti crnkinje s ranim znakovima srčane bolesti, dodao je.

Suautor studije dr. Michael Shilpak istaknuo je da bi crnkinje trebale osvijestiti opasnost srčanih bolesti po njihov život i češće odlaziti liječniku. "Ne znamo sasvim pouzdano jesu li razlog tome pacijenti ili liječnici. No, što se više žena bude brinulo o svome zdravlju, rezultati će po njih biti bolji", smatra dr. Shilpak.

Studija je pokazala da crnkinje češće obolijevaju i od visokog krvnog tlaka, dijabetesa te nezdravog kolesterola. Oko 56 posto crnkinja ima stabilan tlak, u usporedbi s 63 posto bijelkinja. Samo 30 posto crnih žena i 38 posto bijelkinja imalo je normalne razine kolesterola.

Oba stanja mogu se liječiti zdravom prehranom, tjelovježbom i lijekovima. Kada su im prepisani odgovarajući lijekovi, crnkinje se drže terapije kao i bjelkinje, pa ponašanje pacijentica vjerojatno nije razlogom tako loših rezultata, zaključuju znanstvenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara