Znanstvenici dokazali: Vitaminski dodaci povećavaju smrtnost kod starijih žena

Znanstvenici dokazali: Vitaminski dodaci povećavaju smrtnost kod starijih žena

Ilustracija: AFP

RANIJE se vjerovalo da vitamina nije nikada dovoljno, no nova studija je pokazala vezu između njihovog korištenja i veće smrtnosti kod starijih žena.

Znanstvenici su ranije smatrali kako dodaci mogu samo koristiti, ako osobi nedostaje vitamina ili minerala. No, najnovija studija je pokazala kako previše njih može biti čak i štetnije. Mnoge žene u 50-im i 60-im godinama, koje se još dobro hrane, uzimaju nadomjeske kao što su multivitamini, folna kiselina, vitamin B6, magnezij, cink i željezo. No, studija u Archives od Internal Medicine je pokazala kako oni mogu povećati rizik od smrti, piše BBC.

Uzimati dodatne vitamine i minerale samo ako vam liječnik preporuči

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici smatraju kako ljudi kupuju nadomjeske bez dokaza da će im pomoći. U studiji je sudjelovalo 38 tisuća žena iz SAD-a koje su prestale uzimati vitamine i minerale koje su pile posljednja dva desetljeća. Rezultati su pokazali da nadomjeske treba uzimati ako postoji jaki medicinski razlog zato što, u protivnom, oni mogu počiniti štetu.

"Sudeći na temelju postojećih dokaza, vidjeli smo malo opravdanja za uzimanje hranjivih nadomjestaka međi širom populacijom", kazao je dr. Jaakko Mursku koji je sa svojim kolegama sa Sveučilišta Istočne Finske provodio istraživanje.

Uzimanje željeza povećava rizik od smrti

U studiji se pokazalo da su tablete željeza povezane sa manjim povećanjem rizika od smrti od 2,4 posto. No, pokazalo se i da što više čovjek željeza uzima, to je veći rizik. S druge strane, pokazalo se da dodatno uzimanje kalcija smanjuje rizik. No, znanstvenici tvrde kako treba skupiti više dokaza za ovu tvrdnju te ne preporučuju ljudima da uzimaju kalcij, osim ako im to liječnik nije propisao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara