ZNANSTVENICI GENETSKIM PROMJENAMA STVORILI "MIŠEVE MARATONCE" I IZAZVALI ZANIMANJE U SPORTSKOM SVIJETU

Skupina kalifornijskih genetičara stvorila je genetski izmijenjene "miševe maratonce" s nevjerojatnom razinom izdržljivosti i sposobnošću izgaranja masnoće.

Primijenjene na ljudima, te genetske promjene mogle bi utjecati na borbu protiv pretilosti i povećanje uspješnosti sportaša.

"Ove promjene mijenjaju cijeli sustav", rekao je Roland Evans iz instituta Salk u San Diegu. "Čini se da se neki rezultati povezani s vježbanjem mogu postići i bez prolijevanja znoja."

Evans je rekao da su on i njegovi suradnici očekivali skromne rezultate genetski promijenjenih miševa pa su se jako iznenadili kad su vidjeli da ti miševi trče dvostruko brže od običnih miševa te da se ne debljaju čak i ako ne vježbaju.

Modificirani miševi trčali su 1.800 metara i uspjeli su ostati na pokretnoj traci jedan sat duže nego obični miševi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Atletičari, a posebno vrhunski trkači, bit će zainteresirani jer na taj način njihov trening postaje efikasniji", rekao je Evans koji je od sportskih dužnosnika zatražio da uključe znanstvenike u određivanje propisa kojima će se spriječiti zloporaba ovoga otkrića.

Evans je objasnio da bolje rezultate donose promjene u genu koji daje izdržljivost.

Ovo bi istraživanje, kako je prenio San Diego Tribune, moglo izbaciti iz uporabe steroide, hormon rasta i druge lijekove i kemikalije koje se danas koriste za doping, a genetski inženjering koji je teško otkriti mogao bi postati uobičajeno sredstvo.(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara