ZNANSTVENICI 'GLEDALI' SMRT ZVIJEZDE I NASTANAK CRNE RUPE

Astronomi koji su svoje teleskope usmijerili kako bi "u živo" promatrali eksploziju gama zraka, objavili su da su bili svjedoci umiranja divovske zvijezde i, čini se, rađanja crne rupe.

Uz pomoć NASA-ina satelita HETE-a, robotskih teleskopa na Zemlji i astronoma diljem svijeta, "uhvaćen" je bljesak energije koji se brzo gubio.

"Ako je prasak gama zraka označio plač upravo rođene crne rupe, tada nam je satelit HETE mogućio ulazak u rađaonicu", slikovito se izrazio Derek Fox iz Instituta za tehnologiju u kalifornijskoj Pasadeni.

"Prisustvovali smo mukama eksplozije zvijezde i kroz krhotine i ostatke povirili na novonastalu crnu rupu", rekla je Anne Kinney, direktorica NASA-e za astronomiju i fiziku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku za časopis "Nature" Fox i njegovi kolege su ustvrdili da njihova promatranja podupiru teoriju prema kojoj do eksplozije gama zraka dolazi od zvijezda koje umiru da bi postale crne rupe. Crna rupa je sićušna količina materije, ali toliko zgusnuta jer sadrži cijelu masu zvijezde da joj ni svjetlost ne može pobjeći.

Rotirajuća materija umrle zvijezde svojom golemom gravitacijskom silom usisava okolnu materiju. Eksplozije gama zraka su česte, no slučajne i nestalne. Takva eksplozija obično traje od nekoliko milijutinki sekunde do 100 sekundi, no odsjaj slabog svjetla ili X-zraka može se zadržati danima ili tjednima.

Foxov tim opisao je prasak gama zraka nazvan GRB021004 koji se dogodio u listopadu, a snimio ga je teleskop u Wakou u Japanu. Znanstvenicu diljem svijeta pohitali su usmjeriti svoje teleskope prema umirućim zrakama prije nego je crna rupa zarobila i to svjetlo i onemogućila mu 'bijeg'.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara