Znanstvenici: Ljudski utjecaj na klimu veći nego što se očekivalo

BRITANSKI i kanadski znanstvenici otkrili su prve dokaze za to da je ljudski utjecaj na tlak zraka i temperaturu u proteklih 50 godina bio veći nego što se pretpostavljalo te da na atmosferski tlak na razini mora utječe "efekt staklenika" uzrokovan izgaranjem fosilnih goriva.

Takve bi promjene mogle imati velike posljedice na klimu u budućnosti, pogotovo na sjevernoj hemisferi.

Tlak zraka određuje cirkuliranje zraka u atmosferi, što, s druge strane, kontrolira premještanje vlage. Promjene u cirkulaciji zraka mogu promijeniti kada i koliko kiše će pasti na određenom području, kao i temperaturu zraka, vjetrove i oluje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici predvođeni Nathanom Gillettom s kanadskog sveučilišta Victoria analizirali su tlak zraka na razini mora, a rezultati njihove studije odgovaraju onome što se moglo očekivati kao rezultat promjene klime. Njihovi su rezultati slični onima simuliranim u četiri klimatska modela između 1948. i 1998. godine.

"Otkrili smo da je zbog ljudskoga djelovanja tlak zraka povišen iznad suptropskog dijela Atlantskog oceana, južne Europe i sjeverne Afrike, a snižen iznad polarnih područja i sjevernoga dijela Tihog oceana", objavili su znanstvenici u izvješću tiskanom u najnovijem broju stručnog časopisa "Nature".

Ova studija pokazuje da su promjene u cirkulaciji zraka nazvane Sjevernoatlantska oscilacija, podcijenjene te da je utjecaj čovjeka na klimatske promjene u Europi možda veći nego što se pretpostavljalo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara