Znanstvenici na Antarktici otkrili milijun godina star komad leda

Skupina japanskih znanstvenika koja od 2003. obavlja istraživanja na Antarktici, ondje je pronašla vjerojatno najstariji do sada otkriven komadić leda, prema njihovoj procjeni star oko milijun godina, izvijestili su službeni izvori.

Uzorak leda uzet je s dubine od oko 300 metara, izvijestio je dužnosnik japanskog ministarstva za obrazovanje i znanost Yuji Umezaki.

Precizno vrijeme starosti komadića leda bit će poznato tek nakon što se japanska ekspedicija vrati u proljeće u Japan, no prema dubini s koje je uzorak izvađen i nekim drugim faktorima njegova se starost već sada može procijeniti na milijun godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najstarijim primjerkom leda do sada se smatrao 800.000 godina star uzorak što su ga, također na Antarktici, pronašli znanstvenici iz EU-a.

Umezaki vjeruje da bi ovaj primjerak leda znanstvenicima mogao omogućiti uvid u klimatske promjene, jer sadrži vrlo "stare" mjehuriće zraka. Proučavanjem mješavine plinova u spomenutim mjehurićima, znanstvenici će moći ustvrditi kakve su se promjene događale u sastavu Zemljine atmosfere.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara