Znanstvenici od Vlade traže da ispita nezakonitosti oko financiranja projekata

PEDESETAK znanstvenika iz zemlje i svijeta među kojima je i Miroslav Radman, svojim potpisom izrazili su zabrinutost zbog netransparentnog financiranja znanstvenih i tehnoloških projekata. Apeliraju na Vladu da utvrdi odgovornost pojedinaca i institucija u nepravilnostima i nezakonitostima tehnološkog projekta Jezgra 23, ali i drugih projekta.

Do sada su 54 znansvenika koji žele transparentnost sustava financiranja znanstvenih i tehnoloških projekta svojim potpisom podržali Apel znanstvenika i studenata.

Povod apelu znanstvenika je tehnološki projekt Jezgra 23 kojeg je Ministarstvo znanosti i tehnologije prihvatilo u prosincu 2003. godine te za njegovo realizaciju odobrilo 5.982.422,00 kuna.

Za voditelja projekta sa strane Instituta Ruđer Bošković imenovan je prof. Krešimir Pavelić, a u ime poliklinike Sv. Duh 2 dr. Dragan Primorac, tadašnji ravnatelj. Samo četiri dana nakon što je imenovan za suvoditelja projekta Primorac je potvrđen kao jedan od ministara Sanaderove Vlade, ali je u projektu ostao sve do prosnica 2004. godine kada ga je zamijenio dr. Vlatko Rumenjak iz OB-a Sv. Duh. Ta činjenica pokazuje da je ministar Primorac cijelu godinu bio u sukobu interesa.

U međuvremenu je (13. 12. 2004) Polikinika Sveti Duh 2 prenijela poziciju nositelja projekta na OB Sveti Duh, te je ugovorom potpisanim definirano da od 5.982.422,00 kuna, 3.321.864,00 kuna pripadne IRB-u, a 2.669.558,00 kuna OB Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 13. siječnja 2005. godine dr. Dalibor Krpan smijenjen s mjesta ravnatelja OB Sv. Duh uputio je izjavu Tehnologijskom vijeću MZOS-a o istupanju OB Sveti Duh iz projekta Jezgre 23  te je predložio da se cijeli projekt prebaci na IRB. Tada je voditelj projekta postao dr. Pavelić koji je s tadašnjim v.d. ravnateljem IRB-a Mladenom Žinićem zatražio od Poslovno-inovacijskog centra BICRO i Instituta za tehnologijsku politiku (ITP) ustupanje njihovog poslovnog prostora u Planinskoj 1 za projekt Jezgru 23.

BICRO i ITP je osnovala Vlada te im je u Planinskoj kupila prostor na drugom katu zgrade koju su mogli koristiti samo za svoje djelatnosti - tehnološki razvoj. Međutim, nijhove djelatnosti nisu molekularna dijagnostika i forenzika na kojim se temelji Jezgra 23.

Usprkom tomu, BICRO je u lipnju raspiso natječaj za adaptaciju drugog kata zgrade u Planinskoj 1. Radovi na objektu su u tijeku, a u njih će biti uloženo preko 2.000.000 kuna iz državnog proračuna. Iz projektne dokumentacije, koji je potpisao direktor BICRO-a dr. Hrvoje Prpić, vidljivo je da se drugi kat ne adaptira u uredski prostor nego u Laboratorij forenzike, citogenetike i molekularne dijagnostike.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara