Znanstvenici otkrili inhibitore smrtonosnih otrova antraksa

MALA skupina molekula inhibira smrtonosne otrove povezane s plućnim antraksom što bi moglo dovesti do novih metoda liječenja te bolesti, objavili su znanstvenici.

Stručnjaci s Medicinskog fakulteta na Harvardu i Medicinskog centra u Bostonu kažu da bi to otkriće moglo omogućiti proizvodnju lijeka kojim bi se u kombinaciji s antibioticima mogao liječiti plućni antraks kad antibiotici prestanu biti učinkoviti.

Plućni antraks najteži je oblik bolesti, a javlja se nakon udisanja spora. Drugi oblik bolesti, kožni antraks, upala je i može se lako liječiti.

Za razliku od drugih bakterija, antraks proizvodi velike količine otrova koji mogu ubiti čovjeka čak i kada antibiotici unište bakteriju, kaže je voditelj istraživanja Lewis Cantley.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Structural and Molecular Biology, znanstvenici ističu da bi njihovo otkriće moglo omogućiti razvoj lijekova koji bi se protiv tih otrova borili onako kako se inhibitori proteaze bore protiv virusa HIV-a.

Cantley upozorava na brojne prednosti uporabe inhibitora proteaze u borbi protiv antraksa. "Za razliku od protuotrova, koji zahtjeva cijepljenje cijele populacije, neovisno o tome hoće li epidemija antraksa izbiti ili ne, kombinacija antibiotika i inhibitora proteaze koristila bi se samo u slučajevima kada bi se bolest doista pojavila", rekao je Cantley.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara