Znanstvenici otkrili kako se embrij veže za maternicu

ZNANSTVENICI američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su kako se embrij veže za stijenku maternice, prvu fazu potrebnu da bi se trudnoća uspješno okončala.


Istraživanje je pokazalo da embrij, šest dana nakon oplodnje, koristi svoje molekule i molekule maternice da bi se prihvatio za stijenke uterusa, objavio je časopis ´Science´.

´Otkriće nam pruža nove istraživačke mogućnosti´, izjavio je dr. Duane Alexander. ´Ono nam daje novi uvid u neplodnost, rani prekid trudnoće i preeklampsiju, jednu od najčešćih komplikacija u trudnoći´, dodala je.

Embrij šest dana nakon oplodnje poprimi oblik kugle čija se površina sastoji od sloja specijaliziranih stanica koje se zovu trofoblasti. Oni potiču stanice na tvorbu fetalnog dijela posteljice, a drugi dio sastoji se od majčina tkiva. Trofoblast je obložen proteinom L-selektin, a stijenka maternice molekulama ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici pretpostavljaju da se, dok trofoblasti napreduju prema maternici, L-selektin s njihove površine veže s ugljikohidratima sa stijenke maternice. Fetalno tkivo posteljice tada se veže na stijenke prstolikim tvorevinama. One se potom spoje s majčinim krvotokom i postaju cjevčice kroz koje fetus dobiva kisik i hranu, a rješava se ugljičnog dioksida i otpada.

´To je slično teniskoj loptici koja se kotrlja po stolu prekrivenom sirupom´, rekla je Susan Fisher, voditeljica istraživanja. ´Put embrija prestaje kada se ljepljivim nitima poveže s maternicom´, dodala je.

Dr. Fisher misli da će spoznaja tih procesa dovesti do važnih spoznaja za liječenje neplodnosti. Neki neobjašnjivi slučajevi neplodnosti i preranih prekida trudnoće, naime, pripisuju se baš nemogućnosti trofoblasta za vezanje na stijenke maternice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara