Znanstvenici otkrili postojanje gena koji uzrokuju mucanje

Tekst: S.C.H.
Foto: I
lustracija

MUCANJE kao govorna mana koja otežava život onima koji od nje pate, mogla bi od sada biti promatrana na posve nov način nakon što su znanstvenici identificirali tri gena koja bi mogla biti uzrok ovog problema, prenosi britanski BBC.

Već je otprije poznato da se problem mucanja u nekim obiteljima učestalo pojavljuje, no istraživači britanskog Nacionalnog instituta za gluhoću i poremećaje govora (NIDCD) sada su otkrili kako bi mutacije određenih gena, već otprije povezane s metaboličkim poremećajima, mogle utjecati na načine na koje funkcioniraju moždana područja odgovorna za sposobnost govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje je provedeno na državljanima Pakistana, SAD-a i velike Britanije, a rezultati su objavljeni u novozelandskom stručnom medicinskom časopisu.

S problemom mucanja bori se približno jedan posto odraslih u svijetu, a stručnjaci upozoravaju da rana intervencija kod mlađe djece može značajno pomoći u prevladavanju problema govora u kasnijoj dobi. Rad s odraslim osobama znatno je složeniji i uključuje terapiju reduciranja anksioznosti te vježbe disanja kako bi se mucanje stavilo pod kontrolu.

No istraživači NIDCD-a vjeruju kako bi najnovije otkriće o genima kao "krivcima" za ovaj problem moglo utrti sasvim novi put u liječenju mucanja, tim više što je slučaj mutacije najmanje jednog od tri spomenuta gena otkriven u svakoj desetoj osobi podvrgnutoj istraživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara