Znanstvenici otkrili zašto je Bridget Jones neurotična

VOĐENJE dnevnika loše je za zdravlje, tvrde britanski psiholozi, upozoravajući one koji redovito zapisuju svoje doživljaje da će biti podložni glavoboljama, nesanici, probavnim smetnjama ili nelagodi u društvu češće od onih koji to ne čine.

Ovo otkriće dovodi u pitanje dosadašnje pretpostavke. Psiholozi su, naime, pacijentima dosad savjetovali zapisivanje pozitivnih i negativnih doživljaja kako bi prevladali određene probleme.

"Provodeći istraživanje vjerovali smo da će osobe koje vode dnevnik u usporedbi s onima koji to ne čine imati neku korist, no zapisivanje doživljaja na njih je imalo suprotan učinak", izjavila je psihologinja Elaine Duncan sa Sveučilišta Caledoninan u Glasgowu, koja je istraživanje provela s kolegama sa Sveučilišta u Staffordishireu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u srijedu na kongresu članova Britanske udruge psihologa održanom u Edinburghu, a prenio ih je časopis New Scientist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U istraživanju su sudjelovale 94 osobe koje su redovito bilježile svoje doživljaje, uključujući i one traumatične te 41 osoba koja nije pisala dnevnik. Statistički rezultati pokazali su da su najlošije prošli oni koji su pisali o traumama. Većina ih je imala glavobolje, probavne probleme ili su patili od nesanice.

Unatoč tomu što nema opipljive dokaze, Duncan pretpostavlja da bi se uzrok mogao potražiti u činjenici prema kojoj se ispitanik, umjesto da se riješi negativnih misli, neprestano "vrti u krug", ne uspijevajući iz njega izaći.

Znanstvenica je najavila određenije i jasnije rezultate, pa će u predstojećem eksperimentu nastojati okupiti nove dobrovoljce koje će podijeliti u dvije skupine - prvu koja će pisati samo o pozitivnim iskustvima i drugu koja će zapisivati ona negativna.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara