Znanstvenici ponovno ističu: Češnjak je odličan za srce

Znanstvenici s berlinskog Medicinskog fakulteta predstavili su nova otkrića koja idu u prilog konzumiranju dodataka hrani na bazi češnjaka kada je riječ o sprečavanju nastanka masnih naslaga u arterijama.

U laboratorijskim pokusima oni su dokazali da je nakupljanje plakova u krvnim žilama smanjeno za čak 40 posto, a veličina postojećih plakova smanjena za 20 posto nakon konzumiranja dodatka na bazi češnjaka.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu članova udruge American Heart Association održanom u Washingtonu. Guenter Siegel s Berlinskog sveučilišta koji je vodio istraživanje pojasnio je kako rezultate treba potvrditi još i kliničkim istraživanjem.

"Pozitivan ishod ovakvog istraživanja potvrđuje dosadašnja klinička istraživanja i daje nadu milijunima žena i muškaraca koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj kardiovaskularnih bolesti, svima onima koji su u rizičnoj skupini zbog visokih vrijednosti kolesterola u krvi, visokog krvnog pritiska, pretilosti, pušenja ili izostanka fizičke aktivnosti, no značajan je i zbog prevencije kardiovaskularnih bolesti kod zdravih osoba", smatra Siegel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara