Znanstvenici pozivaju na očuvanje jezične raznolikosti

DOSAD je izumrlo više od 300 svjetskih jezika, a na tisuće ih očekuje istu sudbinu, objavili su američki znanstvenici.

"Devedest posto jezika nestat će sa sadašnjom generacijom", izjavio je Daniel Abrams sa Sveučilišta Cornell u New Yorku.

Taj lingvistički gubitak usporediv je s masovnim izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta prije oko 65 milijuna godina, kada su svijet zauvijek napustili i dinosauri.

Prema najpotpunijoj listi svjetskih jezika (www.ethnologue.com) u svijetu se danas govori 6.809 jezika, od kojih 357 ima manje od 50 govornika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezik, poput živih bića, može zauvijek nestati ako se suoči s nadmoćnijim neprijateljem, ako više nije dovoljno rasprostranjen ili ga ne govori dovoljno mladih ljudi. Jeziku prijeti izumiranje i u slučaju da stanovništvo koje ga govori nije dovoljno ekonomski snažno ili je teritorij na kojemu se govori uništen ratom.

Tzv. jezici napadači potiču pojedine nacionalne vlade iz političkih i birokratskih razloga, nužni su za gospodarsku aktivnost, radio ili televizijski program ili su jednostavno u modi, osobito među mlađom populacijom.

Današnji "ubojice" jezične raznolikosti su engleski, španjolski, portugalski, ruski, arapski, svahili, kineski i indomalajski jezik. Oko 45 posto svjetskog stanovništva govori jednim od pet glavnih jezika: engleskim, španjolskim, ruskim, hindu i mandarinskim. Približno 100 jezika govori 95 posto svjetskog stanovništva, a preostalih tisuću samo pet posto, pokazuju najnoviji podaci.

Znanstvenici odlučujućim za očuvanje jezične raznolikosti smatraju pomoć vlade i donošenje odredbi o uporabi lokalnih jezika na natpisima na ulicama, u RTV programu i organiziranje tečaja za mlade i odrasle.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara