Znanstvenici pretpostavljaju da su pronašli nefertitinu mumiju

BRITANSKI egiptolozi pretpostavljaju da su pronašli mumiju egipatske kraljice Nefertiti, žene faraona Ahnatona i pomajke legendarnoga Tutankamona.

Joann Fletcher, stručnjakinja za mumificiranje sa Sveučilišta York u Engleskoj, pretpostavlja da su ona i njezini suradnici pronašli mumiju kraljice Nefertiti u tajnoj odaji grobnice br. KV35 u egipatskoj Dolini kraljeva, kod Luksora.

Ime Nefertiti znači "stigla je ljepotica". Dugo su je smatrali najmoćnijom ženom staroga Egipta, a njezina je grobnica otkrivena kraj grobnice kralja Tuta, mladića koji je Egiptom vladao u 14. stoljeću prije Krista.

"Iako možemo samo pretpostavljati da je riječ o njezinoj mumiji, ovo otkriće svakako ima velik utjecaj na egiptologiju kao znanost", izjavila ja Joann Fletcher.

Poprsje kraljice Nefertiti, isklesano u kamenu vapnencu, čuva se u Egipatskome muzeju u Berlinu. Ona je zauzimala iznimno visok položaj tijekom vladavine njezina muža. Poslije njihove smrti njihova su imena izbrisana iz povijesnih zapisa, a umjetnička djela koja ih prikazuju uništena su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Joan Fletcher privukao je toj grobnici pronalazak vlasulja izrađenih na nubijski način, tijekom istraživanja u lipnju 2002, a nosile su ih kraljevske žene tijekom Ahnatonove vladavine. Takva je vlasulja pronađena kraj tri neidentificirane mumije, od kojih dvije mumije žena i jedne mumije malenoga dječaka.

Jedna od tih mumija, za koju se sada pretpostavlja da je mumija kraljice Nefertiti, ima labuđi vrat kakav je imala kraljica, unatoč promjenama koje su nastupile nakon smrti.

Joann Fletcher otkrila je i druge tjelesne sličnosti, među kojima su tijesna vrpca koju je nosila na čelu, dvostruko probušena ušna resica te obrijana glava. Nefertiti je jedna od dviju egipatskih kraljica za koje se vjeruje da su u svakome uhu nosile po dvije naušnice.

Pri pregledu mumije, obavljenome u veljači 2003., znanstvenici su primijetili i da prsti otrgnute desne ruke i dalje drže kraljevsko žezlo. Samo faraoni i kraljice imali su pravo da im ruke budu povezane na takav način. Taj dokaz i nakit koji se nalazi u prsnoj šupljini potkrijepio je uvjerenje Joann Fletcher da je doista riječ o mumiji kraljice Nefertiti.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara