ZNANSTVENICI PROIZVELI NOVO STAKLO ZA LASERE I OPTIČKE KOMUNIKACIJE

Znanstvenici NASAe stvorili su uz pomoć jedinstvenoga NASAina levitatora novo staklo koje obećava brojne komercijalne primjene od lasera do optičkih komunikacija. L

"Patentirali smo obitelj novih stakala i uspostavili procese za njihovu proizvodnju i upotrebu u praktične svrhe", kaže dr. Richard Weber, direktor Glass Products Division of Containerless Research Inc., male tvrtke iz Evanstona u američkoj državi Illinoisu koja je to staklo izumila i proizvodi. "Već proizvodimo komercijalne količine staklenih štapova i ploča koje se koriste s laserima".

Staklo REA1 proizvodi se od oksida rijetkih kemijskih elemenata, aluminijeva oksida i malih količina silicijeva dioksida.

Weber je za NASA-u proveo istraživanje u elektrostatskom levitatoru u NASA-inu centru za svemirske letove u Huntsvilleu u Alabami.

Tvrtki Containerless Research koja je osmislila nove proizvode i nove primjene za lasere, optičke komunikacije te za kirurške lasere, financijsku podršku daju Nacionalna znanstvena naklada i Ured za znanstveno istraživanje zrakoplovnih snaga SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima dr. Webera, staklo REA1 ima kvalitete iskoristive za izradu materijala za zahtjevne primjene u optici. "Iskoristili smo najbolja svojstva sadašnjih materijala i stvorili novo jeftino staklo", kaže Weber.

Novo staklo najviše obećava u laserskoj tehnologiji. REA1 upotrebljiva je i za laser za rezanje metala za automobilske karoserije i za medicinski kirurški laser. Staklo je važna komponenta srca lasera gdje pojačava svjetlo i stvara snažnu koncentriranu zraku koja može rezati metalne dijelove ili u kirurgiji odstranjivati ili obnavljati ljudsko tkivo.

Većina kirurških lasera sada se služi skupim kristalima koji ograničavaju raspon upotrebljivih valnih dužina", objašnjava Weber. "Staklo REA1 pruža prilagodljivost, čime poboljšava nadzor nad kirurškim postupcima, što je važno u različitim kirurškim zahvatima i za razne tipove kože".

Staklo REA1 potencijalno je iskoristivo i u optičkim komunikacijskim uređajima iduće generacije koji moraju biti mali, jeftini i snažni, kako bi se stvorilo bolje vlakno za širokopojasni internetski pristup u kućanstvu, a tvrtka tvrdi da može sastav novoga stakla prilagoditi tim novim upotrebama.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara