Znanstvenici pronašli najstariji led na svijetu

Znanstvenici pronašli najstariji led na svijetu
DIO LEDENE kore nedavno dopremljen s Antarktike dao je prve, dugoočekivane rezultate.

Testovi su potvrdili da je taj uzorak s dubine od 3200 metara star najmanje 750 tisuća godina, što ga čini najstarijim ikad izvađenim uzorkom u jednom komadu, piše New Scientist.

Plinovi i čestice zarobljeni u slojevima leda pružaju podatke o Zemljinoj klimi i atmosferi. Izotopi kisika i vodika pokazuju koja je bila temperatura pri nastanku leda, na primjer, a velike količine ugljičnog dioksida i metana pokazuju razdoblja globalnog zatopljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skupina istraživačkih ekipa Europskoga projekta za istraživanje leda s Antarktike (EPICA) buši led na dvjema lokacijama, Dome Concordia u pacifičkom sektoru i Dronning Maud Land u atlantskome.

Veliki uzorak leda sad je izrezan na dijelove i poslan u labortorije deset europskih zemalja koje surađuju s programom EPICA.

Istraživači su objavili rezultate prvih ispitivanja leda na 7. Međunarodnom simpoziju ispitivanju antarktičkoga leda održanom prošli tjedan u Milanu.

Rezultati pokazuju da je prvih 3140 metara leda staro 750 tisuća godina. Idući je korak provjera jesu li svi slojevi leda još u kronološkom redu. Ako jesu, čini se da bi najdublji sloj mogao biti star i milijun godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara