Znanstvenici razvili brzi test za otkrivanje ptičje gripe

HONGKONŠKI i kineski znanstvenici razvili su test koji za samo nekoliko sati otkriva ptičju gripu u ljudi, a njihovo bi otkriće liječnicima moglo dati sredstvo za nadzor smrtonosnog virusa.

Znanstvenici s kineskih sveučilišta Shantou i Xiamen te znanstvenici sa sveučilišta u Hong Kongu rekli su u srijedu u zajedničkom priopćenju da njihovo brzo dijagnostičko sredstvo može za dva sata otkriti prisutnost virusa H5N1 u tijelu, a dosadašnjim testovima trebalo je tri do pet dana, a katkad i više od tjedna.

"Ova je tehnika praktična, brza i lako je upotrebljavaju i osobe koje nisu specijalizirane. Pribor se može upotrebljavati na mjestu izbijanja epidemije", kažu znanstvenici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ptičja gripa virusa H5N1 prvi se put pojavila kod ljudi u Hong Kongu 1997. Tada je zaraženo 18 osoba, a umrlo je šest. Studije u Hong Kongu i Kini pokazuju da je virus H5N1 endemičan u peradi te regije.

Ove su godine ptičjom gripom najteže pogođeni Tajland u kojem je virus ubio najmanje dvanaest osoba te Vijetnam u kojem je od ptičje gripe umrlo dvadeset ljudi.

Stručnjaci Svjetske zdrastvene organizacije upozorili su prošli mjesec da će virus H5N1 vrlo vjerojatno izazvati iduću pandemiju gripe u ljudi. Stručnjaci se boje ponavljanja pandemije gripe kakva je 1918. i 1919. ubila više od dvadeset milijuna ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara