Znanstvenici se pripremaju za rijetki astronomski fenomen

EUROPA, Bliski istok te najveći dio Azije i Afrike moći će idućega mjeseca uživati u iznimnom astronomskom fenomenu, koji se nije dogodio već 122 godine prelasku Venere preko Sunca.

Ako vrijeme dopusti, astronomi i građani moći će 8. lipnja šest sati promatrati kako planet, nazvan po rimskoj božici ljubavi i ljepote, prolazi točno između Zemlje i Sunca.

To je jedinstvena prilika, jer se taj fenomen posljednji put dogodio 6. prosinca 1882. godine, a idući će se put moći vidjeti 6. lipnja 2012. godine, no neće biti vidljiv u Velikoj Britaniji i drugim dijelovima Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto prekrasno i zanosno dogodit će se 8. lipnja, čemu će svjedočiti milijuni ljudi diljem svijeta", rekao je Gordon Bromage, profesor astronomije na Sveučilištu Central Lancashire. "Riječ je o vrlo rijetkom astrološkom fenomenu", dodao je.

Prijelaz Venere, koja će u tome trenutku nalikovati crnoj kugli, ujutro će se moći vidjeti u Velikoj Britaniji, najvećem dijelu Europe i Afrike, nešto kasnije na Bliskom istoku te diljem Rusije i Indije, a pred kraj dana na Dalekom istoku.

Znanstvenici upozoravaju građane da ne gledaju u Sunce bez zaštite očiju ili kroz teleskop ili kameru, jer bi mogli oslijepiti i savjetuju uporabu filtera za sunce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara