Znanstvenici se protive prevelikoj tajnosti znanstvenih podataka

IAKO se boji terorističkog napada biološkim oružjem, američka vlada ne bi zbog toga smjela ušutkavati znanstvenike ni tajnim proglašavati njihova otkrića, ističu znanstvenici.

Premda bi neki znanstvenici koji se bave biotehnološkim istraživanjima možda mogli birati što će objaviti, sprječavanje objavljivanja podataka širih razmjera moglo bi donijeti više štete nego koristi, slažu se znanstvenici, uključujući savjetnika za znanost američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Znanstvena istraživanja mogu koristiti čovječanstvu samo ako se znanstvenicima dopusti da slijede tradiciju slobodne razmjene podataka i otvorene provjere otkrića, poručili su znanstvenici okupljeni na konferenciji koju je organizirala američka Nacionalna akademija za znanost.

´Znanost je društvena aktivnost´, rekao je na konferenciji John Marburger, direktor Ureda za znanstvenu i tehnološku politiku Bijele kuće.

Nekoliko je znanstvenika reklo kako se boje da dužnosnici za američku sigurnost to pokušavaju ugušiti.

´Političko ozračje u kojem se nalazimo vodi prema uvođenju sigurnosnih propisa koji bi, iako bi donijeli nešto dragocjene sigurnosti, ozbiljno naškodili napretku znanosti i bavljenju njome´, upozorio je John Hamre, predsjednik Centra za strateške i međunarodne studije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ron Atlas, predsjednik Američkog društva za mikrobiologiju, rekao je kako je za nacionalnu sigurnost najbolje poticati slobodnu razmjenu informacija. ´Najbolja obrana protiv antraksa i drugih zaraznih bolesti je informacija´, rekao je.

Znanstvenici ipak moraju paziti da ne objavljuju podatke ´koji bi mogli poslužiti kao kuharica za teroriste´ i sami bi morali odrediti što je etički objaviti, rekao je Atlas.

Nekoliko govornika na konferenciji zatražilo je da čelni ljudi u znanosti zajedno s dužnosnicima za nacionalnu sigurnost utvrde koje bi informacije bilo pametno zatajiti.

´Racionalna i dobro zamišljena ograničenja i dalje su potrebna´, misli Mitch Wallerstein, bivši pomoćnik američkog ministra obrane, a sada suradnik Zaklade MacArthur u Chicagu.

Iako su znanstvenici naviknuti objavljivati otkrića čim do njih dođu kako bi ih kolege mogli provjeriti, Wallerstein misli da određena ´umjerena odgoda´ radi provjere potencijalno osjetljivih podataka možda i ne bi bila naodmet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara