Znanstvenici: Srednjovjekovni je barut bio snažan kao i današnji

SREDNJOVJEKOVNI topnici znali su neke stvari koje bi mogle iznenaditi njihove moderne kolege i proizvodili su barut jednake snage kao današnji, objavio je znanstvenik.

Smjesa ugljena, salitre i sumpora, barut kojim su se služili topnici Edwarda III. dok su njegove vojske u 14. stoljeću harale Francuskom, iste je eksplozivne snage kao i barut 20. stoljeća, tvrdi britanski znanstvenik Robert Smith.

"Trenutačno smo malo zbunjeni kvalitetom srednjovjekovnoga baruta", rekao je Smith na godišnjem sastanku Britanske udruge za promicanje znanosti. "Gotovo je jednako dobar kao i moderni barut".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, to je otkriveno slučajno kad su on Smith i kolege eksperimentirali s replikom srednjovjekovnih topova uz upotrebu modernoga baruta i onda to uspoređivali s barutom od prije 700 godina.

Nadahnuti tim otkrićem i svjesni da su upotrijebili moderne materijale, a ne manje čiste sastojke kakvih bi bilo u edvardijansko doba, Smith i kolege odlučili su ponovno stvoriti iste uvjete.

U tu su svrhu na jugu Danske iskopali trometarsku četvrtastu jamu i napunili je pilećim izmetom, svinjskom mokraćom i slamom.

Smith se nada da će iz te smjese uspjeti napraviti salitru - kalcijev nitrat - kao u davna vremena, ubaciti ostale sastojke i čekati eksploziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara