Znanstvenici traže lijek protiv ebole

MEĐUNARODNA znanstvena zajednica okupila se u Brazzavilleu kako bi izradila program za sprječavanje i borbu protiv epidemije ebole koja je u sjeverozapadnom dijelu Konga već odnijela 88 života.

Otvarajući skup, kongoanski ministar šumarstva i okoliša Henri Djombo upozorio je na brzo širenje virusa u zemljama koje graniče s Kongom zbog seobe primata.

Analizom uzoraka u Međunarodnom središtu za istraživanje bolesti u Francevilleu u Gabonu utvrđeno je da su oboljeli jeli meso uginulih gorila koje su pronašli u šumi.

Prema službenim podacima objavljenim u utorak navečer, od siječnja je od epidemije umrlo 88 od 108 osoba u okrugu Kelle i Mbomo, gdje je borba protiv širenja epidemije otežana zbog jake tradicije i vjerovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Morali smo pozvati u pomoć tradicionalne vračeve kako bismo prenijeli poruku´, rekao je Pierre Fromenty, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, dodajući da se ´strategija mora prilagoditi´ tamošnjoj kulturi.

Eric Leroy iz Međunarodnog središta za bolesti u Francevilleu u Gabonu istaknuo je činjenicu da uzrok bolesti još nije poznat, premda se ´zaraza širi sa životinje na čovjeka´.

U zaštićenom području Lossi između okruga Kelle i Mbomo već je uginulo od petsto do šesto gorila, a ima ih još četiristo. Druge ugibaju u nacionalnom parku Odzala, najvećem u srednjoj Africi, u okrugu Mbomo. Samo u Kongu živi 40 do 50 posto srednjoafričkih gorila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara