Znanstvenici traže modernizaciju Nobelove nagrade

Tekst: N.Š.
Foto: Wikipedia

GRUPA znanstvenika je poslala pismo Nobelovoj zakladi u kojemu predlažu uvođenje novih kategorija za dodjelu nagrade poput ekologije i javnog zdravlja te traže proširenje dosadašnjih kategorija, javlja New Scientist.

Znanstvenici, od kojih su neki profesori na najuglednijim američkim sveučilištima, smatraju da su kategorije određene u oporuci Alfreda Nobela zastarjele. Tvrde da je potrebno uvesti nove nagrade da bi se mogli nagraditi ljudi koji se bave modernim izazovima poput AIDS-a i gubitka biološke raznolikosti na Zemlji.

Darwin i iskorjenjivanje velikih boginja nisu nikad nagrađeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka povijesna postignuća, poput iskorjenjivanja bolesti velikih boginja, nisu bila nagrađena, jer ne odgovaraju kriterijima Nobelove nagrade za medicinu. Rad Charlesa Darwina, koji je umro 19 godine prije dodjele prve nagrade, također nikad ne bi bio nagrađen, jer se ne može u potpunosti svrstati u kategorije poput kemije, fizike ili medicine.

Znanstvenici stoga predlažu uvođenje nagrada za evolucijsku biologiju, klimatske promjene, očuvanje vrsta. Nagrada za medicinu trebala bi biti proširena tako da obuhvati sve znanosti vezane uz proučavanje života.

Nobelova zaklada prilično je rigorozna kad je u pitanju očuvanje imidža i poštivanje oporuke Alfreda Nobela, ali znanstvenici se nadaju promjeni poput one koja se dogodila 1968. godine. Tada je od donacija Švedske središnje banke uspostavljena kategorija za ekonomiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara