Znanstvenici uzgojili biljke s više C vitamina

ZNANSTVENICI sa sveučilišta California otkrili su kako se može povećati količina C vitamina u biljkama i njihovim plodovima, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Profesor biokemije Daniel R. Gallie i njegovi suradnici povećali su količinu enzima koji je zadužen za preradu C vitamina i tako su uspjeli dobiti veću količinu toga vitamina u biljkama i njihovim plodovima.

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, vrlo je važan za sprječavanje bolesti poput skorbuta. Osim toga, taj vitamin jača krvožilni sustav i djelovanje imunološkoga sustava, a iz njega se stvara i vitamin E. Za razliku od životinjskoga, čovjekov organizam ne može samostalno proizvoditi C vitamin pa ga mora redovito dobivati iz hrane. Vitamina C najviše ima u voću i nekim vrstama povrća, ali ga u manjim količinama ima i u žitaricama.

Kako bi provjerili polaznu pretpostavku da se povećanjem enzima DHAR povećava i količina C vitamina, znanstvenici su u kukuruz unijeli gen koji upravlja stvaranjem toga enzima u pšenici, čime su njegovu količinu u kukuruzu povećali 100 puta.

"Otkrili smo da je povećanje količine enzima izazvalo povećanje količine C vitamina u plodu i listovima kukuruza", tvrdi prof. Gallie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slične rezultate znanstvenici su dobili i proučavanjem biljaka iz porodice pomoćnica (u njoj su npr. krumpir i rajčica).

"Ovom se tehnologijom povećava broj vrsta hrane iz koje se može dobiti C vitamin, a povećava se i količina toga vitamina u hrani u kojoj je on već prisutan", smatra Gallie.

Znanstvenici odraslim ženama preporučuju dnevnu količinu od 75 mg, a muškarcima 90 mg toga vitamina. Ta se količina u organizam može unijeti uravnoteženom prehranom u kojoj ima zelenoga lisnatoga povrća i agruma.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara