Znanstveno savjetovanje o suvremenoj hrvatskoj drami

´SUVREMENA hrvatska drama: kazalište, mediji, proza´ naziv je trodnevnoga znanstvenog savjetovanja koje je danas počelo u Matici hrvatskoj, u organizaciji Odjela za kazalište i film.

Skup je okupio teatrologe i kazalištarce iz sedam europskih zemalja - Španjolske, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Po riječima pročelnika Odjela za kazalište i film Mire Gavrana, taj se skup održava četvrtu godinu u organizaciji tog odjela.

Sudionici skupa uglavnom su teatrolozi srednje i mlađe generacije, a težište je razgovora na suvremenoj hrvatskoj drami u posljednjih tridesetak godina.

O tome koliko ti simpoziji imaju smisla, svjedoči i činjenica da se na svakom sljedećem skupu teatrolozi prisjete i nečega što je rečeno na jednom od proteklih, ustvrdio je Gavran.

Danas će biti riječi o hrvatskom kazališnom piscu između samosvijesti i medijskog pritiska, dramskom programu Hrvatskog radija kao promotoru suvremene hrvatske drame, teatru u teatru Mire Gavrana, ženskom identitetu u monodrami i radiodrami, a pokušat će se odgovoriti na pitanje zašto glumište devedesetih nije prepoznalo Kušana.

U subotu sudionici bi trebali raspravljati o ulozi redatelja u hrvatskom kazalištu devedesetih, postmoderni u dramskom opusu Mire Gavrana, hrvatskoj drami na radiju samostalne Slovenije, recepciji Krleže u Italiji, suvremenoj hrvatskoj drami u Španjolskoj, hrvatskim autorima na sceni u BiH i drugim temama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara