Žnjan van zakona: Gradi se van prostornog plana, a Grad Split ne reagira, već izdaje dozvole

Žnjan van zakona: Gradi se van prostornog plana, a Grad Split ne reagira, već izdaje dozvole

Foto: Index

ŽNJAN i danas na dnevnom redu. Društvo splitskih arhitekata - DAS upozorilo je na potpuni kaos i bezvlađe na splitskoj plaži koja je proteklih godina doživjela silnu ekspanziju. Prekomjerna gradnja izlazi iz granica važećeg prostornog plana, što podliježe prekršajnoj odgovornosti. 

Problem je, međutim, što Grad Split treba pokrenuti postupak, a Baldasarova družina stoji zapravo iza svega jer izdaju koncesije, a zaduženi su i za nadzor, čega su se ove godine izuzeli. Ipak, i u slučaju da splitski komunalci nemaju ingerencija za postupanje, dužni su izvijestiti one koji jesu, poput građevinske inspekcije. Koliko su učinkoviti, svjedoče brojni novi, moru sve bliži, objekti na Žnjanu, koji nisu montažni.  

Mnogobrojne pritužbe

"Primili smo mnogobrojne pritužbe građana i članova DAS-a. Sama situacija na Žnjanu je interdisciplinarne prirode, problematika se širi na mnoge struke. Mi ćemo dati analizu. Iako je stihijska gradnja političko-pravno pitanje i zapravo produkt činjenice izostanka utjecaja arhitektonske struke, nije na nama, nego na nadležnim tijelima i lokalnoj upravi da to nadgledaju i reguliraju. Komunalna služba Grada Splita negira odgovornost i tvrdi da nije nadležna za inspekcijski nadzor. Ipak, u Zakonu o građevinskoj inspekciji navedeno je da ako komunalni redar nije nadležan, dužan je obavijestiti nadležno tijelo. Mislimo da bi inicijativa trebala doći sa njihove strane", kaže Dragan Žuvela, predsjednik DAS-a.  

Prostorni plan postoji, ali ga se Grad ne pridržava

Arhitekti su otkrili kako postoji provedbeni dokument za Žnjan, DPU Trstenik - Radoševac na snazi od 2010. godine.

"Stanje na terenu ne poklapa se sa stanjem u prostornom planu. Što se dogodilo? U slučaju da Grad Split nije bio zadovoljan, mogao je staviti plan izvan snage ili ga mijenjati. U slučaju da plan nije dobar, a očito nije jer se ne provodi, GUP Splita jasno kaže da se u proceduri može doći do novog. Ova situacija se svakako mogla izbjeći. Grad je radio izmjene 2014. godine, ali nikakvih aspekti na Žnjanu nisu promijenjeni", kaže Žuvela. 

Svi na šteti?

Arhitektima se čini da je velika šteta što se ulaže veliki novac u prostorno-planski neuređenoj situaciji. 

"Mislimo da su svi na šteti. Grad, građani, pa i ugostitelji, koji su uložili kapital u vrlo kaotičnu situaciju, koja radi štetu i njima i građanima. Aktualna situacija na Žnjanu je produkt izostanka konzultacija sa arhitektonsko-urbanističkom strukom te neprovođenja prostorno-planske dokumentacije. Urgiramo da se pokrene inicijativa rješenja ovog problema i da se počnemo držati zakona. Prostorni plan postoji, zakonska regulativa postoji, a mi na iznimnom resursu Grada Splita imamo izniman kaos", kaže Žuvela. 

Drži da u gradu ima kapaciteta da se ostvari šira vizija, no za to je nužno da se konzultira struka, što dosad nije napravljeno. DAS nema nikakvih kontakata sa Gradom, a koliko im je poznato ni Arhitektonski fakultet i druge ustanove koje bi se trebale angažirati. 

"Svi plove za sebe i imamo kaos na Žnjanu", konstatirao je predsjednik DAS-a. 

Je li račun dobar? Ako su svi na šteti, zašto se radi ovo na Žnjanu? Koristi bi netko ipak trebao imati.

"Ne bih sada ulazio u to. Eventualna korist je kratkotrajna. Ugostitelji koji su napravili objekte nisu u pravnoj regulativi. Grad Split im odobrava gradnju na temelju koncesija iako bi po prostornom planu trebalo ići na građevinsku dozvolu. Zakon o gradnji jasno nalaže da postoje prekršajne odredbe za sve aktere koji se ne drže prostorno-planske dokumentacije. Inicijativa bi trebala doći od komunalne službe", drži Žuvela.

DAS neće glumiti gradskog policajca i pisati prijave

Što se njih tiče, ništa neće prijavljivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam cilj da da se bavimo podnošenjem prijava i glumimo gradskog policajca. Mi se bavimo analizom i projekcijama prostora grada. Ako smo došli do toga da udruga diže kaznene prijave, onda...", nezamislivo mu je bilo uopće pomisliti na takvo što.  

Drži da je odgovornost podijeljena. "Imate osobe koje su radile van prostorno-planske dokumentacije, izvršnu vlast koju su građani birali i koja nije na to reagirala", zaključio je predsjednik DAS-a.

Pametno: Smijeniti Vijeće za koncesije, a bespravne objekte srušiti

Sankcioniranje odgovornih za kaos na Žnjanu već je zatražila stranka Pametno Marijane Puljak. Tražili su da se o tome raspravi na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Istaknuli su odgovornost Vijeća za koncesijska odobrenja na pomorskom dobru koje izdaje koncesijska odobrenja temeljem plana upravljanja pomorskim dobrom kojeg donosi gradonačelnik Baldasar. Po njima, upravo je taj plan uzrok nereda na plažama koje Grad ima u koncesiji. U planu nema broja predviđenih koncesija, već se izdaju po zahtjevu, što znači da je samo nebo granica, te da se može izdati dozvola koliko je potrebno.

Odobrenja ne idu na natječaj, već o njima odlučuju vijećnici Vijeća za koncesijska odobrenja u kojem su i dogradonačelnici Aida Batarelo i Goran Kovačević, znači, najbliži suradnici gradonačelnika Baldasara.

Pametno je zatražilo da se Vijeće smijeni, a svi bespravni objekti sruše. Grad bi trebao investitorima u prekršaju uskratiti postojeće odobrenje i zabraniti izdavanje novih. Pozvali su i županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo da reagira jer su izdali Gradu Splitu koncesiju te su dužni kontrolirati kako koriste pomorsko dobro. 

Što se Baldasara tiče, on ne vidi nikakav problem. Njemu Žnjan ovakav kakav je, izgleda lijepo i živahno.

Batarelo: Nismo dopustili nikakva nova širenja

Batarelo nam je otkrila kako je nedavno prošetala Žnjanom i zamijetila kako su neki koncesionari zaista izašli van dozvoljenih gabarita.

"Bila sam iznenađena. Bongo je dobio kat, pitala sam komunalce što je s tim, rekli su mi da su prijavili građevinskog inspekciji. Nismo dopustili nikakvo širenje u Vijeće za koncesije. Svi koji su tražili, odbijeni su", kazala nam je Batarelo.

Dogradonačelnica priznala: Na Žnjanu grade bez dozvole, ako prođe - prođe

Pitali smo je i tko daje dozvolu koncesionarima da grade onolike objekte.

"Nitko im ne izdaje dozvolu. Računaju na "ako prođe, dobro prođe", odgovorila nam je Batarelo.

Nije joj jasno ni što se arhitekti bune da ih nitko nije konzultirao.

"Da su zatražili prijem u gradsku upravu, sigurno bi ih primili. Ova situacija nije od jučer, a nisam čula da su se dosad bunili", kazala nam je splitska dogradonačelnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara