Zombi birokracija: Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa i dalje živi!

Tekst: I.Ć.
Foto: Arhiva

PREMIJERKA Jadranka Kosor na valu euforije oko rebalansa proračuna i traženja nacionalnog konsenzusa kako bi svi Hrvati ravnomjerno podnijeli teret krize najavila je i ukidanje osporavanog Ureda za koordinaciju sustava procjene učinka propisa. No, čini se kako je Hrvatska javnost bila još jednom obmanuta spinom iz Banskim dvora ili u Vladi zaista ne znaju kako se to gasi neki njihov Ured.

> Ekskluzivni intervju s Goranom Krmpotićem iliti In memoriam Uredu za "tko zna što"

> Faber smijenjen s još jedne dužnosti, Vlada ukinula fantomski ured

Naime, famozni Ured i dalje radi, barem na papirima. Štoviše, najnovijim rebalansom proračuna osigurano je dva i po milijuna kuna za njegov nesmetani rad. Novi list podsjeća kako je još krajem srpnja odlukom Vlade taj Ured ukinut, no to nije ujedno i značilo da se za njega više neće izdvajati proračunski novci!

Kako ukinuti Ured?

Vlada je uredbu o ukinuću Ureda donijela 30. srpnja, a rebalans proračuna u Saboru je prihvaćen dan kasnije, 31. srpnja, pa je izostao argument vlasti kako nisu mogli na vrijeme izbaciti troškove.

"Iz najnovijih izmjena državnog budžeta vidi se da su rashodi za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, koje nas ukupno koštaju oko 22 milijarde kuna, smanjeni za svega – 100 tisuća kuna", objavilo je današnje izdanje Novog Lista koje naglašava kako je Vlada tijekom ljeta ustrojila dvije nove agencije i to za regulaciju tržišta željezničkih usluga te za sigurnost željezničkog prometa koje će nas stajati oko tri milijuna kuna! Toliko o rezanju državne birokracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara