ZRINSKA GARDA ČAKOVEC POSJETILA SZIGETVAR U POVODU SIGETSKE BITKE

Zrinska garda Čakovec posjetila je danas u povodu obljetnice Sigetske bitke 1566. godine mađarski grad Szigetvar gdje je položila vijence na spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom Sigetskom i otkrila spomen ploču s natpisom na hrvatskom jeziku. L

Garda predvođena predsjednikom i idejnim začetnikom Zlatkom Bacingerom predala je prijavak gradonačelniku Szigetvara Jozsefu Vaizsu. U Szigetvar je iz Čakovca otputovalo svih 20 gardista, gardijski Bracs kvintet, recitatori i pjevači. Novost u djelovanju Zrinske garde Čakovec je gardijski top, iz kojeg je ispaljen počasni hitac prigodom polaganja vijenca Nikoli Zrinskom Sigetskom u Spomen parku nedaleko od Szigetvara.

Uz gardu su doputovali i brojni građani kako bi zajednički, časno i dostojanstveno predstavili Međimurje i Hrvatsku na toj važnoj svečanosti. U izaslanstvu je i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl. Na središnjoj svečanosti u Szigetvaru nazočna su visoka izaslanstva Turske, Njemačke, Finske i Rumunjske. O životu i djelu hrvatske velikaške obitelji Zrinski govorio je prof. dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa(Hina) vhač sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara