Žrtva iz Brezovice: Podvornik me počeo skidati i dirati, bio sam jako uplašen

OTKRIVA se sve više detalja oko zlostvaljanja mentalno bolesnih štićenika Caritasovog doma u Brezovici. Prema svjedočenju dječaka kojeg je silovao M.B. domar u Brezovici, silovatelj ga je prvi put zlostavljao još prije deset godina. Lidija Čičak, skrbnica silovanog Miroslava V., tvrdi kako su medicinska sestra i ravnateljica Caritasova doma Jelena Brajša znale da je mladić seksualno zlostavljan, no ništa nisu htjele reći.

Večernji list, donoseći priču o žrtvi silovanja, piše da je Miroslav je prvi put seksualno zlostavljan kad mu je bilo deset godina.

"Podvornik mi je rekao neka dođem u prostorije koje se nalaze u blizini bazena jer mu nešto moram pomoći. Počeo me skidati i dirati. Bio sam jako uplašen i vikao sam, no nitko me nije čuo. Zaprijetio je da će me ubiti pištoljem ako nekome kažem što mi je činio. Jednom sam uspio pobjeći i otrčao sam medicinskoj sestri Ivanki V. te joj ispričao što mi se dogodilo." - kazao je mladić koji je bio žrtva pedofilije.

Miroslavova skrbnica tvrdi kako 20-godišnji mladić s mentalnim poteškoćama i danas osjeća sram i strah zbog toga što je doživo u Brezovici, a on sam tek nakon dugo vremena odlučio je ispričati što mu se dogodilo. Prvi je put silovan kada je imao samo deset godina.

"Napokon sam ga uspjela nagovoriti da mi ispriča zašto ne želi u dom i školu. Plačući i tresući se, ispričao nam je što su mu činili u domu. Nismo mogli vjerovati da su to učinili desetogodišnjem djetetu i da su djelatnici doma sve prešutjeli." - priča gospođa Lidija.

"Skidao se preda mnom i tjerao me da se i ja skinem. Podvornik me počeo dirati po gaćicama i spolovilu. Tjerao me na oralni seks. Bilo me jako sram i tresao sam se. Pokušao sam pobjeći.
Vrištao sam i vikao da mi netko pomogne, no nitko od djelatnika u domu nije me čuo." - ispričao je Miroslav V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedno s otkrivanjem detalja oko zlostavljanja u Brezovici, poteže se i pitanje odgovornosti onih koji su za slučaj znali prije dvije i više godina, a nisu poduzeli potrebne korake da počinitelji zlostavljanja odgovaraju pred sudom.

Tako je Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović smijenila svoju zamjenicu Tatjanu Reberski, koja je, čini se, državno-odvjetnički spis tajila od svoje šefice, a kaznena prijava vjerojatno očekuje i Božicu Cvjetko, zamjenicu Mladena Bajića, te Anu Mariju Lončarić, zamjenicu županijske državne odvjetnice Višnje Lončar.

"U subotu, kad se vratim s puta na stolu bi me trebala dočekati objašnjenja o postupanju svih djelatnika Odvjetništva koji su se bavili slučajem Brezovica." - izjavio je u državni odvjetnik Mladen Bajić, te dodao kako će u ponedjeljak odlučiti o daljnjim koracima.

List 24sata piše kako se prema Kaznenom zakonu zataškavanje može sankcionirati novčanom ili zatvorskom kaznom u trajanju od tri godine. Zbog sumnji da su o zlostavljanju imali saznanja dovoljna da se podnese kaznena prijava protiv domara, ravnateljica Caritasa Jelena Brajša i državni tajnik za socijalu Nino Žganec našli su se na udaru javnosti.

U sličnoj je situaciji zamjenica glavnog državnog odvjetnika Božica Cvjetko koja je, unatoč prikupljenim podacima, odlučila zaustaviti daljnje istražne radnje u Brezovici te je ocijenila kako tamo nema slučaja. Biti će zanimljivo čuti na temelju čega su Brajša i Cvjetko odlučile da nema potrebe pokretati istragu u Brezovici. Žganec tvrdi da nije ništa znao.

(Foto: 24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara