Žrtva mučenja Pinochetovog režima postala predsjednicom Čilea

Žrtva mučenja Pinochetovog režima postala predsjednicom Čilea

NAKON 97.5 posto prebrojanih glasova, Michele Bachelet, 54-godišnja kandidatkinja socijalističke stranke i bivša ministrica zdravstva je dobila 53 posto glasova na drugom krugu izbora za predsjednika Čilea. Njen protukandidat, milijarder Sebastian Pinera, kojega su podržavale stranke desnice, dobio je 47 posto glasova.

Michele Bachelet je prva predsjednica u povijesti Čilea, i jedna od rijetkih žena koja se uspela na mjesto šefa države u Latinskoj Americi.

Michele Bachelet je četvrta po redu predsjednica Čilea nakon što je u toj zemlji uspostavljena demokracija nakon dugogodišnje diktature generala Augusta Pinocheta.

Bachelet, koja je od malena bila socijalist i zajedno s ostatkom obitelji podržavala svrgnutog predsjednika Allendea, za vrijeme diktature je teško stradala. Nakon Pinochetovog puča je bila uhićena i zajedno s majkom provela dvije godine u raznim vojnim zatvorima, gdje je bila izložena mučenju.

Njen otac, zrakoplovni general Alberto Banchelet, nije imao tu sreću i podlegao je mučenju, dok je njen tadašnji dečko nakon uhićenja nestao.

Bachelet je dugo godina provela u izgnanstvu, da bi se krajem 1970-ih vratila u Čile gdje se bavila medicinom. 1980-ih je sudjelovala u pokretu koji je mirnim putem nastojao srušiti Pinocheta. Taj pokret, koji je uključivao i socijaliste i demokršćane, u svojoj nakani je uspio 1988. godine, te je Pinochet bio prisiljen slijedeće godine dozvoliti slobodne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bachelet je 2000. godine od socijalističkog predsjednika Ricarda Lagosa imenovana za ministricu zdrastva, a dvije godine kasnije je postala ministrica obrane, odnosno prva žena koja je imala tu funkciju u Latinskoj Americi.

Ubrzo se nametnula kao jedna od najpopularnijih političarki u Čileu, te je lako pobijedila na preliminarnim izborima CPD-a - čileanske vladajuće koalicije - i postala predsjednički kandidat.

U prvom krugu izbora je dobila 46 % glasova, dok su se glasove desnice podijelili između umjerenog Pinere i konzervativnog Joaquina Lavina.

Bachelet je rastavljena majka troje djece. Uz španjolski, tečno govori francuski, engleski, portugalski, njemački i zna se sporazumijevati na ruskom.

Pobjeda Bachelet, iako očekivana, nastavlja trend skretanja Latinske Amerike ulijevo.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara