Žrtva sad brani Polanskog jer su sklopili nagodbu od pola milijuna dolara?

Žrtva sad brani Polanskog jer su sklopili nagodbu od pola milijuna dolara?

Tekst: I.M.
Foto: AFP

SUDSKI spisi pokazuju kako je filmski redatelj Roman Polanski 1993. godine pristao sklopiti nagodbu i platiti 500.000 američkih dolara odštete žrtvi s kojom je kao 13-godišnjom djevojčicom imao seksualni odnos. Kako prenosi Los Angeles Times, iako iz spisa nije vidljivo je li odšteta u proteklih 16 godina uistinu i isplaćena, upravo bi novac mogao biti razlog iz kojeg Samantha Geimer sada javno brani Polanskog i navodi kako ne bi trebao biti procesuiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je još ne tako davne 1996. godine Geimer putem suda tražila odštetu, kažnjavanje Polanskog pa čak i udio od njegove filmske zarade, tijekom narednih godina joj pomoć pravosuđa odjednom više nije bila potrebna. Čak je 1997. godine uputila i pismo sudu u Los Angelesu u kojem traži da se slučaj Romana Polanskog riješi bez da ga se ponovno sprema iza rešetaka. "Kao žrtva zločina smatram da su 42 dana koja je proveo u pritvoru sasvim dovoljna", napisala je Geimer 28. svibnja 1997. godine sucu Larryju P. Fidleru, kojem je bio dodijeljen slučaj.

Podsjetimo, Geimer je 1977. godine, kad je policiji ispričala da ju je Polanski omamio alkoholom i sedativima te je silovao na snimanju u kući glumca Jacka Nicholsona, imala samo 13 godina. Polanski, koji je tad imao 43 godine, priznao je krivnju za nezakonit spolni odnos s maloljetnicom, ali je iz zemlje pobjegao prije izricanja presude, u veljači 1978. godine. Deset godina kasnije, 1988. godine, Geimer je pod pseudonimom "Jane Doe" protiv njega pokrenula građansku parnicu kojom je tražila odštetu za sve što joj je učinio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara