Žrtvi stravičnog farmaceutskog pokusa dijagosticiran rak

DAVID OAKLEY, 35-godišnji instruktor vožnje iz Londona  i jedan od šestoro ljudskih "zamoraca" koji su u ožujku sudjelovali u testiranju eksperimentalnog lijeka TGN 1412, ovih je dana saznao da su mu dijagnosticirani "rani simptomi" raka.

Testiranje lijeka TGN 1412, kojeg je za njemačku farmaceutsku tvrtku "TeGenero" provodila britanska istraživačka tvrtka "Parexel", izazvalo je veliku pažnju javnosti kada je naizgled rutinski postupak doveo do scena kakve se obično mogu vidjeti samo u horor-filmovima.

Šestorici "zamoraca" je odmah po uzimanju lijeka pozlilo, te su počeli trpjeti neizdržljive bolove, a kasnije su im počeli otkazivati organi. Jedan od najstrašnijih simptoma je bilo oticanje zbog čega su se dvojici od njih povećali glave. Zbog toga su dobili nadimak "ljudi slonovi", prema čuvenom slučaju deformacije iz 19. stoljeća koji je poslužio kao zaplet filma "Čovjek slon".

Oakley se oporavio, ali su mu liječnici rekli da će zbog pokusa imati povećan rizik na oboljevanje od multiple skleroze, lupusa i drugih kroničnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oakley je medijima izjavio da je "shrvan" dijagnozom. Liječnici su mu rekli da je u pitanju "agresivni" tip tumora, odnosno da se najprije mora utvrditi na koji se način može liječiti.

Nesretni instruktor vožnje je pristao biti zamorac kako bi prikupio honorar od 2000 funti te tako financirao vjenčanje sa svojom 29-godišnjom zaručnicom Katrinom. Sada kaže kako su svi ti planovi pali u vodu, jer "mora živjeti od danas do sutra i nadati se da će liječnici pronaći pravu terapiju".

Pronalaženje i korištenje ljudskih "zamoraca" od strane farmaceutske industrije je u porastu u Velikoj Britaniji, a očekuje se da će takvih testova biti još i više zahvaljujući snažnom i utjecajnom pokretu za prava životinja u toj zemlji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara