Župan B. Lukšić: Neću podnijeti ostavku, jer za to nema razloga

SPLITSKO-DALMATINSKI župan Branimir Lukšić izjavio je danas da neće podnijeti ostavku na tu dužnost jer je traženje dijela njegove stranke, HDZa, da to učini, posve neutemeljeno.

"Pravi razlog ovog progona nije ono što se navodi, a to je (ne)suradnja, gospodarski razvoj županije i slično, već činjenica da sam pristao na zajedništvo i koaliciju hrvatskih državotvornih stranaka, koja se na lokalnim izborima 2001. pokazala opravdana budući da smo trijumfalno pobijedili. I umjesto da to bude model pobjede hrvatskih državotvornih stranaka - na čelu s HDZ-om na slijedećim državnim izborima - mene se pokušava maknuti, i manevriranjem na lokalnoj razini dovesti u pitanje koaliciju hrvatskog državotvornog jedinstva", rekao je župan Lukšić na konferenciji za novinstvo u Splitu.

O tome da je zatražena ostavka splitsko-dalmatinskog župana Branimira Lukšića izvijestio je u subotu predsjednik županijskog HDZ-a Živko Nenadić, rekavši da je razlog tome Lukšićeva "višemjesečna nesuradnja sa strankom". Kandidati HDZ-a za novog župana su Kruni Peronja i Živko Nenadić.

Župan Lukšić rekao je danas kako mu je nedavno u središnjici HDZ-a u Zagrebu priopćeno da dragovoljno podnese ostavku na mjesto župana, pri čemu su mu se nudila neka dosta visoka mjesta u diplomaciji.

"Ja sam to odbio, jer ne želim stvarati političku uzlaznu karijeru. Ja sam sveučilišni profesor i to ostajem, no, kada sam po drugi puta izabran za župana ne smijem i neću iznevjeriti povjerenje birača -ni odlaskom na unosnija mjesta u diplomaciji ni ostavkom, jer bi to značilo kao da sam počinio štetu stranci", rekao je Lukšić

Naglasio je kako jest i ostaje član HDZ-a te da je smiješno nazivati ga "Pašalićevcem ili sljedbenikom nekoga drugoga".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da razmišlja svojom glavom i prihvaća snagu argumenata, a "ne snagu osobe". Ujedno je apelirao na pobjedničku koaliciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji da se sačuva i proširi i izvan županije na cijelu državu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje župan Lukšić je kazao kako misli da se u Županijskoj skupštini, unatoč pritiscima što ih radi predsjednik Županijskog HDZ-a Živko Nenadić, neće naći dovoljno ruku za njegovu smjenu.

Vladajuću koaliciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji čine HDZ-HB-HDRS-HČSP-HDD-HP-SHP. Županijska skupština ima 51 člana, a vladajuća većina ima 29 vijećnika, od koji je 11 iz HDZ-a. Da bi se županu izglasalo nepovjerenje potrebno je 26 vijećničkih glasova. Predstavnici Hrvatskog bloka jučer su naglasili da se protive smjeni župana Lukšića .

Župan Lukšić novinarima je danas pročitao i pismo potpore od Alojza Mocka i desetak zastupnika u njemačkom Bundestagu.

Također je, odgovarajući na pitanja, rekao da ako ga središnjica HDZ-a isključi iz stranke neće nikada preći ni u jednu drugu, niti će osnivati novu stranku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara