ŽUPAN KOMADINA O CILJEVIMA novoutemeljene ZAJEDNICE županija

Prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, utemeljene protekloga vikenda, primorskogoranski župan Zlatko Komadina rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da je osnivanje te zajednice daljnji korak u decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske.

Komadina je rekao da će zajednica usaglašavati stajališta županija o zajedničkim pitanjima, kao što je odnos prema ministarstvima, ali i prema gradovima i općinama.

Naveo je da su predstavnici 11 županija, koje su učlanjene u zajednicu, zajedničkog stajališta da se trebaju razgraničiti izvori financiranja tako da županije imaju vlastite fiskalne izvore te da ne sudjeluju u raspodjeli državnog novca.

Isto tako, naveo je Komadina, predstavnici gotovo svih županija u zajednici istaknuli su da županije imaju nejasne ovlasti u odnosu prema državi i prema gradovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na utemeljiteljskoj sjednici te zajednice, uz 11 županija koje su učlanjene, bile su još tri županije u statusu gosta koje će se pridružiti zajednici nakon provedenih pripremnih postupaka u svojim tijelima.

Prva redovna sjednica skupštine zajednice trebala bi biti održana do srpnja, najavio je Komadina.

(Hina) dsil vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara